30.03.2017.
Intervju

Predsednik Opštine Šid Predrag Vuković

Industrijska zona će ove godine biti opremljena

Kada je reč o obezbeđivanju kvalitetnijeg života građana opštine, predstavnici Opštine Šid protekli period ocenjuju kao veoma uspešan. Prvi pomaci na unapređenju kvaliteta života građana se već vide. U zimskom periodu radilo se na pripremama više infrastrukturnih projekata, među kojima kao najvažniji ističu industrijsku zonu, čije će opremanje uskoro biti realizovano.
Planova je dosta, ono što sledi su i drugi poslovi, između ostalih obezbeđenje boljih uslova školovanja, saniranje puteva, dovođenje investitora, ali i brojni drugi poslovi koji će prema rečima prvog čoveka Opštine Šid Predraga Vukovića, omogućiti građanima šidske opštine život kakav zaslužuju.

Opština Šid ostvarila je uspešnu međugraničnu saradnju sa susednim državama koja se ogleda u realizaciji više prekograničnih projekata. Šta će to značiti za građane šidske opštine?
Prekogranični projekat „Hitan odgovor“ sa srpske strane sprovodi Opština Šid kao nosilac i Sremska Mitrovica kao partner, a sa bosanske strane Brčko distrikt kao nosilac i Opština Brod kao partner, a tiče se bolje opremljenosti i mogućnosti reagovanja u vanrednim situacijama. Taj projekat je vredan oko milion evra, do kojih Šid dobija oko 350.000 evra. U međuvremenu je stigla i IT oprema i urađen je sajt, a u toku je nabavka terenskog vozila. Pošto realizacija projekta traje do marta 2018. godine, u planu nam je nabavka i ostale opreme: kamiona, bagera, čamaca i ostale dodatne opreme. Projekat nam je od izuzetne važnosti, jer ćemo nabavkom ove opreme i saradnjom sa ostalim nosiocima, stvoriti uslove za adekvatno reagovanje u vanrednim situacijama. U toku je realizacija i drugog prekograničnog projekta sa Republikom Hrvatskom koji je vredan oko 700.000 evra, gde je Opština Šid partner, a Grad Sremska Mitrovica nosilac, a sa hrvatske strane Grad Vinkovci. U okviru ovog projekta Šid će dobiti kombi vozilo za invalide, motorni čamac i ostalu neophodnu opremu. Projekat traje do februara 2018. godine, a vrednost projekta za Šid je oko 100.000 evra. To su projekti Evropske unije i mi ta sredstva moramo da opravdamo, jer prvi put kad Evropska unija ne bude bila ispoštovana po bilo kom pitanju, nećemo više moći učestvovati na projektima. Naravno da ćemo se mi kao opština potruditi da sve procedure ispoštujemo kako bismo mogli učestvovati i na drugim prekograničnim projektima, kako bismo preko njih uspeli da obezbedimo i sve ostale neophodne stvari koje su od vitalnog interesa za građana šidske opštine.

Industrijska zona svakako je pitanje koje najviše interesuje građane šidske opštine. Kada očekujete da će početi prvi radovi na njenom infrastrukturnom opremanju?
Za opremanje industrijske zone dobili smo 16 miliona dinara od Pokrajinske vlade, a 10 miliona dinara ulaže Opština Šid. Već 20 godina se u našoj opštini samo priča o industrijskoj zoni, a niko do sada ništa nije uradio. Neophodna dokumentacija je spremna, projekti su tu i mi uskoro krećemo u realizaciju tih poslova. Industrijska zona će ove godine biti infrastrukturno opremljena i to više nije upitno.

Kao jedan od gorućih problema šidske opštine je neuslovna deponija. Postoje nagoveštaji i da će taj problem uskoro biti rešen.
Japanska vlada iskazala je želju da u Šidu napravi pilot projekat uređivanja deponije, čija je vrednost 20 miliona evra. To je prvi put da se japanski konsultanti obraćaju Vladi Japana sa pismom o nameri i taj projekat će prvo biti realizovan u Šidu. Smatramo to velikim uspehom. U planu je dekultivacija deponije, tako da građani uskoro neće imati problema sa njom. Otpad će biti deponovan u Sremsku Mitrovicu, a deponija više neće biti akutni problem našeg grada. Ušli smo u 21. vek i moramo se ponašati u skladu sa tim, a deponija je prva stvar koju moramo uraditi. Moji saradnici na tome vredno rade i siguran sam da će problem šidske deponije, uskoro u potpunosti biti rešen.

Opština Šid dobila je sredstva za uređenje putne infrastrukture. Takođe, jedan od važnih projekata je izgradnja kružnog toka. Kada će početi radovi?
Za realizaciju tog projekta mi smo kao Opština obezbedili polovinu sredstava preko Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, a nedostaje nam još oko 25 odsto sredstava. Posle predsedničkih izbora očekujemo pomoć Vlade Srbije kako bismo pristupili realizaciji i tih poslova. Takođe, putna infrastruktura nam je u dosta lošem stanju i planiramo dosta toga da uradimo kako bi građani sa svojim vozilima mogli bezbednije da se kreću. Već smo imali razgovore sa konsultantom u „Šidprojektu“, koji su se kretali u tom pravcu da Opština Šid u saradnji sa preduzećem „Putevi Srbija“, uradi sanaciju putne infrastrukture na većem broju putnih pravaca, gde su problemi najveći.

Da li su u planu još neki poslovi koji su u vezi sa putnom infrastrukturom?
U planu nam je izgradnja i revitalizacija pešačke staze Šid – Gibarac, kako bismo građanima omogućili nesmetano kretanje, a potom pešačke staze koja je urađena na putnom pravcu Šid – Adaševci. I sam ulazak u Šid, na toj relaciji, će dobiti novi izgled što nam je od velike važnosti. Želja nam je da Šid postane grad u pravom smislu te reči i da život u njemu bude mnogo bolji i lepši nego što je bio do sada.

Jedan od višedecenijskih problema koje vlasti do sada nisu uspele da reše, svakako je izgradnja vodovoda u fruškogorskim selima. Prema nagoveštajima, izgradnja vodovoda uskoro će početi u Sotu.
Uskoro će i ti poslovi da krenu. Trenutno se sprovodi javna nabavka, najpovoljnijim izvođačima će biti poveren posao. Pokrajina nam je obezbedila sredstva za to i meštani Sota će imati vodu u svojim domaćinstvima do avgusta.

Akcenat ste stavili i na obezbeđenje boljih uslova školovanja dece. Uskoro će jedna od najstarijih osnovnih škola u šidskoj opštini, škola „Sremski front“, konačno dobiti adekvatne uslove za rad.
Zahvaljujući Vladi Srbije, mi smo dobili 600.000 evra za kompletnu adaptaciju te škole. Mislim da toliki iznos sredstava Opština Šid nije dobila decenijama i mi smo zbog toga zahvalni Vladi Srbije, jer će učenici i prosvetni radnici u toj školi, nakon završetka radova, konačno imate normalne uslove za rad kakve i zaslužuju. Škola je dosta zapuštena, u lošem stanju je, a sredstva koja smo dobili za adaptaciju, biće dovoljna za njenu kompletnu sanaciju. Mogu reći da smo više nego zadovoljni zbog toga.

Možemo konstatovati da i sam centar Šida poprima mnogo lepši izgled. Da li se u nastupajućoj sezoni planiraju još neki radovi na uređenju glavne ulice u Šidu?
Već narednih dana počećemo radove na uređenju platoa ispred Kulturno obrazovnog centra u Šidu. Krećemo sa zamenom staza, s obzirom na to da su one dosta pohabane i propale. Zatim slede poslovi na uređenju sale Kulturno obrazovnog centra. Sredstva za binu smo dobili od Pokrajine, a mi ćemo nastojati da izdvojimo sredstva iz budžeta za kupovinu stolica. Nama je vrlo važno da u toj sali obezbedimo prijatne i lepe uslove, jer smo se uverili da građani zaista vole kulturne događaje, bioskop i da rado posećuju pozorišne predstave. Mi moramo poštovati ono što naši građani vole i uskoro će imati mesto u kome će se oni prijatno osećati i uživati u kulturnoj sceni.

Kao i druge lokalne samouprave i veći gradovi, nagovešteno je da će i opština Šid obezbediti svojim građanima da u pojedinim zonama mogu besplatno da koriste internet usluge.
Besplatan internet biće postavljen na nekoliko lokacija, kod zgrade Opštine, Doma zdravlja, u Naselju Zeleni pojas, kod Železničke stanice i zgrade Kulturno obrazovnog centra. Građani će imati besplatan internet na tim mestima, jer i mi kao i ostale opštine moramo ići u korak sa vremenom. 21. vek je i mi se moramo prilagođavati tome. Takođe, moramo voditi računa i o bezbednosti naše dece. Prošle nedelje postavljen je video nadzor u osnovnoj školi u Višnjićevu, a plan nam je da i u većem delu Šida postavimo video nadzor, kako bi naši građani bili bezbedniji i sigurniji. Mislim da je i to jedan od načina da izbegnemo ružne i neprijatne situacije. Sigurnost i bezbednost naših građana, nama je najvažnija.

Kakva je situacija u privredi? Ima li nade da se u nekadašnjim gigantima industrije, uskoro pokrene proizvodnja?
U razgovorima smo sa potencijalnim investitorima za „Srem Šid“. Nada postoji i radimo na tome. Postoji zainteresovanost pojedinih investitora ali je još rano da se priča o tome. Italijanski investitori će u Šidu uskoro otvoriti svoj pogon. To je izvesno, ali ti poslovi idu kroz faze pa se čini da je dosta sporo. Ali da bi se ljudi zaposlili u toj firmi, neophodna je obuka. Već su neki od građana na obuci, a mi očekujemo da će do kraja godine u tom preduzeću, biti otvoreno oko 60 radnih mesta.

Migrantska kriza pogodila je i šidsku opštinu. Opština Šid pohvaljena je od strane viših institucija, ali i od strane predstavnika drugih država, da se uspešno izborila sa tim i da je dala sve od sebe kako bi migrantima obezbedila sve neophodne uslove za normalan život u prihvatnim centrima. Kakva je Vaša ocena?
Kroz našu opštinu je do sada prošlo preko 700.000 migranata, bez većih problema. Pristojnost i kultura svih nas obeležili su taj period. Meni je veoma drago što je to prepoznala cela Srbija, veći deo Evrope, čak i Japan koji nije u Evropskoj uniji. Iz tog razloga u Šidu su i realizovane mnoge investicije. JKP „Standard“ dobilo je novo vozilo za odvoženje smeća i ostalu opremu, zatim „Vodovod“ je dobilo novu VOMU, cisternu za vodu i smatram da je to veliki uspeh, s obzirom na to da su tim javnim preduzećima ta vozila bila preko potrebna. Ali to nije sve. Dobili smo veći iznos sredstava, druge opreme od strane Vlade Japana. Dom zdravlja u Šidu nikada do sada nije imao toliki broj vozila, što im u velikoj meri olakšava rad. Mi treba da budemo srećni što smo upravo zbog naše pristojnosti i širokogrudosti, ali i uspešnosti u odolevanju svih problema u migrantskoj krizi, uspeli nešto uraditi i na korist naših građana.

Velika donacija šidskoj opštini i migrantima upućena je i od strane nekoliko nevladinih organizacija.
Između ostalih velika donatorska pomoć nedavno je migrantima pružena i od strane Karitasa iz Sremske Mitrovice. Ja se puno zahvaljujem Kristini i Žanu Dragišiću na nesebičnoj pomoći Šidu. Oni su pružili veliku pomoć kako migrantima, tako i našem lokalnom stanovništvu. Veoma smo zadovoljni sa saradnjom sa njima, a poslednji put smo posredstvom njih preko američke organizacije dobili veliku pomoć u vidu neophodne opreme za bebe, kao i opreme za migrante, čija je vrednost 93.000 evra. Od strane Karitasa kao i ostalih nevladinih organizacija, dobili smo pohvale za saradnju i kako su nam rekli, Opština Šid po svojoj srdačnosti, ljubaznosti i gostoljubivosti, prednjači za drugima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.