30.03.2017.
Ekonomija

Svečano otvorena ciglana u Inđiji

Posao za 60 radnika

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak prisustvovali su svečanom otvaranju Ciglane u Inđiji. Posle osam godina zastoja u radu 21. marta ponovo je pokrenuta proizvodnja cigli i blokova u pomenutom postrojenju i do posla je došlo 60 radnika. Aranđelovački „Univerzum – Kubišnica“ uložio je oko dva miliona evra u modernizaciju proizvodnje, pa su tako, između ostalog, kupljene i robotske ruke.
– Nama je bio cilj da fabriku, posle skoro osam godina, pustimo u rad. Verujte da su uslovi sada i novi sistem izdavanja dozvola, doprineli do toga da mi pokrenemo ovaj pogon. Nećemo se zaustaviti na tome, planiramo da u narednih godinu, dve investiramo u modernizaciju opreme i povećanje kapaciteta, kao i da proširimo asortiman – istakao je Branko Spasojević, vlasnik inđijske Ciglane.
Kako je objasnio Vladimir Gak, predsednik Opštine Inđija sa aranđelovačkim „Univerzumom – Kubišnica“ dogovorena je podela imovine da bi se odblokirao rad ciglane i da bi nezaposleni došli do radnog mesta, ujedno najavljujući preseljenje JKP „Komunalac“ i njihove mehanizacije u prostorije nekadašnje upravne zgrade i dvorišta inđijske Ciglane, koje se sada nalaze u vlasništvu te lokalne samouprave.
– Učinili smo dve važne stvari za opštinu Inđija. Prva, što smo uspeli da pokrenemo priču „sa mrtve tačke“ i da iz jedne beizlazne situacije stvorimo uslove pogodne za dovođenje novog investitora. Sa druge strane, nekadašnja upravna zgrada stare Ciglane i dvorište površine dva hektara biće u potpunosti rekonstruisano i postaće vlasništvo Opštine Inđija.U ovaj objekat preselićemo upravu JKP „Komunalac“, a u dvorištu biće smeštena celokupna mehanizacija, koja se sada nalazi u iznajmljenom objektu u Maradiku – istakao je Gak i dodao:
– Na ovaj način uštedećemo sredstva koja izdavajamo na ima zakupa, a ujedno će svi zaposleni i mehanizacija JKP „Komunalac“ biti na jednom mestu. Takođe, sredstva od zakupa usmerićemo na nabavku nove mehanizacije, koja je sada, i više nego u katastrofalnom stanju.
Pokrajinski premijer Igor Mirović istakao je da za građevinske proizvode, poput onih koji se proizvode u inđijskoj ciglani, postoji velika tražnja na domaćem tržištu. On je naveo da njih nije bilo u zadovoljavajućem obimu u prethodne dve, tri godine, te da sada imaju adekvatno tržište s obzirom na to da građevinarstvo u Srbiji napreduje.
– Naš zajednički cilj je da podstičemo svim sredstvima dalja ulaganja domaćih investitora, koji su za nas posebno značajni. Lokalne samouprave svojim alatima sa lokalnog nivoa, Vlada Vojvodine sa pokrajinskog i republička vlada sa nacionalnog nivoa. Domaći investitori mogu da računaju na podsticaje sa svih nivoa vlasti, a cilj Vlade Vojvodine u narednom periodu je, da u svih 45 gradova i opština otvorimo bar po jednu fabriku sa najmanje 50-60 radnika, što treba da doprinese da Vojvodina i dalje bude najrazvijeniji region u našoj zemlji – rekao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.
Automatizovan proces transporta sirovog materijala u inđijskoj ciglani, pečenja blokova, slaganja blokova u vagone, razlaganje s vagona i slaganje na paletu doprineće bržem radu, jer je za svaki od tih poslova trebalo dvadeset radnika po smeni, za čega je bilo teško naći radnu snagu i za jednu, a kamoli za tri smene, kažu nadležni. Zato je automatizacija i robotizacija proizvodnih procesa bila jedino pravo rešenje, ali je posla ostalo za još 60 radnika.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.