30.03.2017.
Poljoprivreda

Pripremni radovi za komasaciju zemljišta u Radenkoviću

Ukrupnjavanjem parcela do boljih rezultata

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader i v.d. načelnika Gradske uprave za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Vladimir Nastović obišli prošlog petka, 24. marta radove na pripremi zemljišta za komasaciju u katastarskoj opštini Radenković.
Sanader je istakao da je ovo jedan od većih projekata koji Grad Sremska Mitrovica zajedno sa Pokrajinskom vladom realizuje u 2017. godini. Sređivanje terena i komasacija zemljišta koštaće oko 180 miliona dinara, od čega 55 odsto finansira Pokrajina, a 45 odsto radova Grad Sremska Mitrovica.
– Sa ovom investicijom Grad Sremska Mitrovica pomaže vlasnicima parcela na području sela Radenković. Ukrupnjavanje parcela će im omogućiti da eventualno podižu sisteme za navodnjavanje i da razviju postojeću proizvodnju na mnogo efikasniji i bolji način. Posle Radenkovića planirana je komasacija atara u Šašincima koja će biti realizovana u naredne tri godine. Ukupan iznos sredstava za radove u Šašincima će biti oko 100 miliona dinara – rekao je gradonačelnik Sanader prilikom obilaska radova.
Vršilac dužnosti načelnika Gradske uprave za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Vladimir Nastović rekao je da radovi idu paralelno sa komasacijom. Kako je on objasnio, trenutno se vrši sređivanje terena u smislu prilagođavanja površina kako bi se komasacija što efikasnije i bolje izvela. Prema njegovim rečima, nakon sređivanja poljoprivrednih površina i pomenute komasacije doći će se do ukrupljenih površina koje će u narednom periodu dati mnogo bolje rezultate.
– Radovi na uređenju zemljišta počeli su pre desetak dana. Grad Sremska Mitrovica je obezbedio da se potpuno infrastrukturno uredi ovo zemljište. Mi radimo na uređenju šest i po kilometara stare kanalske mreže i 12,5 kilometra nove kanalske mreže. Kanali će doprineti da se efikasnije navodnjavaju ove poljoprivredne površine. Takođe će se vršiti i rekultivisanje 52 hektara šumskog zemljišta, tu će biti urađeno 15 kilometara puta i u prvoj fazi biće urađeno 12 putnih prelaza. Nakon završetka radova biće potpuno uređena poljoprivreda površina i moći će brže i efikasnije do nje da se dođe i obrade polja. Ono što je značajno, jeste da će svi radovi biti upodobljeni sa poljoprivrednim radovima. Usevi će biti skinuti, važno je da se iskoristi svaki hektar zemlje, a posle skidanja kukuruza biće završeni svi radovi. Vlasnici će biti uvedeni u posed kada se završi skidanje letine – pojasnio je Dragan Topalović, direktor vodoprivrednog preduzeća „Sava“ iz Šapaca koji izvode radove na terenu.
Predsednik Saveta mesne zajednice Radenković Vlada Turudić dodao je da radovi na uređenju zemljišta protiču u najboljem redu. Kako on ističe, među meštanima je stanje sasvim zadovoljavajuće, možda i bolje nego što su očekivali. Takođe, veoma je značajno za sve meštane što će, pored putne infrastrukture, biti urađena i kanalska mreža koja će služiti kako za odvodnjavanje, tako i za navodnjavanje.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.