30.03.2017.
Društvo

Novi izgled zgrade broj 12 u mitrovačkom Naselju Kamenjar

Šta se sve može kad se stanari slože

Stanari zgrade broja 12 u mitrovačkom Naselju Kamenjar, koja je do skoro bila zapuštena, išarana, a njena okolina bila puna đubreta, okupili su se oko zajedničke ideje da je urede. Krajem prošle godine, rešili su da svojom zgradom upravljaju sami, i da se izdvoje iz nadležnosti tadašnje Direkcije za izgradnju Grada Sremska Mitrovica.
– Ne tako davno, pre desetak godina isti ovaj list je objavio tekst koji nije bio baš pohvalan jer je prikazivao zgradu broj 12 u Naselju Marko Peričin Kamenjar u lošem kontekstu, od izgleda do odnosa stanara prema zgradi. Stanari zgrade broj 12 su se angažovali da urede svoju zgradu. Prethodnih godina Direkcija za izgradnju grada je bila odgovorna za održavanje zgrade. Međutim, kada je došlo do odvajanja Gradskog stanovanja od Direkcije Skupština stanara stambene zgrade br. 12 je donela odluku da ne sklopi ugovor sa Gradskim stanovanjem, pod geslom: „Ko će o nama najbolje da brine nego mi sami.“ Godinama se uplaćivao novac od strane stanara za održavanje zgrade Direkciji tako da su stanari imali pristojan fond da mogu da urede svoju zgradu. Još kad je zgrada napravljena i useljena, na samom početku pokradeni su protivpožarni aparati i oprema koja ide uz to. Deo zgrade je bio išaran grafitima, a zidovi u hodniku oštećeni od bicikala koji su naslanjani na zid jer zgrada nije imala biciklarnik i još dosta toga što je trebalo urediti. Stanari su na Skupštini stanara doneli odluku da krenu u akciju sređivanja svoje zgrade – priča Mirjana Marković, predsednica Skupštine stanara zgrade broj 12 u Naselju Kamenjar.
Ona je istakla da su postavljeni novi protivpožarni aparati, okrečen je hodnik, zajedničke prostorije i ulaz zgrade, ofarbana je ograda i gelenderi. Napravljen je biciklarnik da se bicikli ne vezuju uz ogradu u zgradi. Postavljena je oglasna tabla sa kućnim redom i oglasna tabla za obaveštenja. Popravljen je interfon i postavljena zaštitna mrežica. Urađen je video nadzor. Postavljene su štedljive sijalice. Na ulazu u zgradu je postavljena korpa za reklamni materijal.
Danas je ova zgrada slika i prilika kako bi svaka zgrada u gradu trebala da izgleda.
– Stanujem u ovoj zgradi od 2003. godine. Ranije je bilo malo problema, posebno oko poštovanja kućnog reda. Pojedini ljudi se nisu ophodili prema zajedničkim prostorijama kako su trebali. Nakon desetak godina, agilnijim radom novog Saveta koji vode žene, uspeli smo da odradimo dosta toga. Odlučili smo da zgrada ne pređe u ingerenciju Gradskog stanovanja, već da funkcioniše kao samostalni poslovni subjekat i to se pokazalo veoma dobro. Nekada je o ovoj zgradi pisano kao primeru kako zgrada ne treba da izgleda, a sada je drugačije – priča Nikola Karakaš i dodaje da su inicijatori ove akcije bile Mirjana Marković, Dana Karakaš i Jadranka Lađevac.
– Pokazalo se da smo bili vrlo efikasni. Ranije nije bilo volje da se nešto radi, a sad otkako je Mirjana preuzela funkciju predsednice Skupštine stanara mnogo je bolje. Nismo bili zadovoljni uslugama Direkcije, jer su oni uslovljavali svoje dobavljače kojima nismo bili zadovoljni, kao ni cenama ni kvalitetom rada. Za izvođenje bilo kakvih radova, mi prvo skupljamo potpise stanara za saglasnost i kada prikupimo preko 50 odsto onda krećemo u realizaciju dogovorenog – kaže Jadranka Lađevac.
Dana Karakaš dodaje da su se angažovali maksimalno kako bi zgradu u kojoj žive doveli u red. Ističe da svi moraju voditi računa i pridržavati se pravila. Stanar Zoran Milinković dodaje da su radovi trajali oko dve nedelje, te da je urađena dobra stvar. On ističe slogu svih stanara, jer kako kaže, retko u kojoj zgradi može da se postigne dogovor, a ovi stanari su to uspeli.
Danas zgrada na broju 12 u Naselju Marko Peričin Kamenjar reprezentativno izgleda. Naravno, stanari imaju u planu još dosta toga što će u dogledno vreme da urade.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.