30.03.2017.
Kultura

Ruma: Jubilarni, 20. Art Trema Fest

Dve decenije u službi teatra

U prvom segmentu „Trema u martu“ rumska publika je od 22. do 25. marta videla sedam od ukupno 92 predstave koje su bile prijavljene na konkurs što samo ukazuje na ugled koji je ovaj festival tokom godina sticao.
U sastavu stručnog žirija koji su pratili ovogodišnji Art Trema Fest i imali taj težak zadatak da proglase najbolje su bili glumica Ana Sofrenović, teatrolog mr Miroslav Radonjić i reditelj Andraš Urban.
Proslavljena srpska glumica Ana Sofrenović je sa zadovoljstvom prihvatila poziv da bude članica ovogodišnjeg žirija.
– Divno je što Ruma ima jedan ovakav festival, jer se pozorište danas bori sa vremenom u kome živimo, bori se za opstanak. Ipak, osećam optimizam kada pogledam ove mlade ljude, nove nade koje se bore za pozorišnu umetnost. I zato uprkos svemu znam da će pozorište uvek živeti i taj živi kontakt sa publikom je nezamenjiv – rekla je Ana Sofrenović.
Jubilarni, 20. Art Trema Fest otvoren je 22. marta u Galeriji Kulturnog centra izložbom „Fotografija na pozorišnom plakatu Ferenca Barata“. Ovu izložbu je priredila kustos Pozorišnog muzeja Vojvodine Ljiljana Dinić u saradnji sa Zavičajnim muzejom Ruma. Obraćajući se publici Stevan Kovačević, predsednik Skupštine opštine Ruma je istakao da Art Trema Fest promoviše otvorenost prema različitim kulturnim obrascima i izazovima i da je to jedna od kulturnih manifestacija po kojima je Ruma poznata. Zvanično, jubilarnu Tremu je otvorio Branko Jovičić, predsednik Gradskog pozorišta.
Po otvaranju izložbe izveden je performans „Izložba za jednu sliku u mraku“ autora Jovice Panića, a potom je nastupio svakako i jedan od miljenika rumske publike, Zijah Sokolović sa predstavom „Međuigre“. Prvog festivalskog dana izvedena je i predstava „Ukalupljivanje – Tragedija loptanja u Srba“ u izvođenju studenata Fakulteta dramskih umetnosti u režiji Maksima Miloševića.
Drugog festivalskog dana rumska publika je imala priliku da pogleda predstavu „Primadone“ u kojoj igraju Rada Đuričin i Tanja Bošković, a čiju režiju potpisuje Irfan Mensur. Drugi je bio „Duet“ – predstava rađena kao koprodukcija beogradskog Teatra Vihor i Sveučilišta Rijeka.
Trećeg dana jubilarne Treme rumska publika je trebalo prvo da pogleda predstavu „Putujuće pozorište Šopalović“ u izvođenju studenata AU Novi Sad i režiji Jasne Đuričić, koja je otkazana iz tehničkih razloga, tako da je samo odigrana predstava „Evriting on d tejbl“ (Sve na stolu) Teatra Lubomir Kabakčijev iz bugarskog grada Kazanlaka u režiji Ane Bateve.
Poslednjeg festivalskog dana izvedene su, takođe, dve predstave – „Odlazni terminal“ Scene ISPAD i Scene Vuk iz Beograda u režiji Tee Puharić, a zatim i „Sirena i Viktorija“ u režiji Radoslava Milenkovića, koji, pored Milene Pavlović i Tatjane Kecman i igra u predstavi.
U čast nagrađenih izvedena je i pozorišna instalacija „Žene DADE“ DAH teatra iz Beograda, u režiji Dijane Milošević.
– Dadaizam kao umetnički pokret posebno nam se obraća danas, kada vidimo toliko sličnosti sa tim vremenom: konflikti širom sveta, izbeglička kriza, zastrašujuće siromaštvo. Danas umetnici moraju da nađu način da se kreativno angažuju da bi se suprotstavili sistemima nasilja kao što su mizoginija, ratovi i teror profita – kaže za predstavu rediteljka Dijana Milošević.
Podsetimo, Art Trema Fest ima za cilj da afirmiše rad studentskih umetničkih akademija u regionu prikazujući njihove ispitne, diplomske i profesionalne produkcije, kao i kamerne profesionalne predstave koje nastaju u saradnji sa pozorištima, nezavisnim teatarskim asocijacijama i ustanovama kulture.
– Za protekle dve decenije prikazano je više od 300 pozorišnih predstava, organizovano je na desetine pozorišnih izložbi, prezentacija i stručnih razgovora sa umetnicima i publikom. Predstave su izvođene na više jezika – srpskom, bugarskom, mađarskom, švedskom, engleskom, italijanskom, slovačkom, romskom i makedonskom jeziku. Veliki broj mladih ljudi iz Gradskog pozorišta, preko 1.000 je raslo i obrazovalo se tokom dvodecenijskog trajanja Treme, a mnogi od njih su već postali poznati umetnici – kaže Zoltan Fridman, koordinator projekta.
Pokrovitelj Art Trema Festa je rumska optšina.
– Sama činjenica da je jedna kulturna manifestacija doživela svoje 20. izdanje govori da je ta manifestacija izdržala probu vremena. Ona zaslužuje podršku lokalne zajednice i Trema Fest je nešto po čemu se rumska opština prepoznaje, zato je mi i ove godine finansijski podržavamo i ove godine smo izdvojili do sada, najviše sredstava za ovaj festival i to pokazuje i naš odnos prema njemu. Ova manifestacija je, po svom formatu i programskih sadržajima, daleko prevazišla lokalne granice, to je značajna regionalna smotra, a mislim da ima i svoju međunarodnu reputaciju – kaže Stevan Kovačević dodavši da zato očekuje da će se Art Trema Fest ubuduće finansirati i sa viših nivoa vlasti.
Organizator Art Trema Festa je Gradsko pozorište Ruma, u saradnji sa Kulturnim centrom, Gradskom bibliotekom i Zavičajnim muzejom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.