09.02.2017.
Društvo

Podrška vlade Japana opštini Šid

До­на­ци­ја вред­на 175.500 евра

Вла­да Ја­па­на обез­бе­ди­ла је 175.500 евра оп­шти­ни Шид за на­бав­ку ам­бу­лант­ног во­зи­ла, ка­ми­о­на сме­ћа­ра и ка­ми­о­на ци­стер­не за во­ду, као по­др­шку уна­пре­ђе­њу здрав­стве­не за­шти­те и за­шти­те жи­вот­не сре­ди­не у ло­кал­ним за­јед­ни­ца­ма у Ре­пу­бли­ци Ср­би­ји по­го­ђе­ним из­бе­глич­ком и ми­грант­ском кри­зом.
Тим по­во­дом про­шлог че­тврт­ка, 2. фе­бру­а­ра у Оп­шти­ни Шид одр­жа­на је це­ре­мо­ни­ја при­мо­пре­да­је до­на­ци­је Ам­ба­са­де Ја­па­на у Ср­би­ји у окви­ру про­јек­та „Опре­ма­ње Оп­шти­не Шид ам­бу­лант­ним во­зи­лом и спе­ци­јал­ним во­зи­ли­ма за јав­на ко­му­нал­на пред­у­зе­ће“. До­га­ђа­ју су при­су­ство­ва­ли по­ред пред­став­ни­ка ло­кал­не са­мо­у­пра­ве и јав­них пред­у­зе­ћа Оп­шти­не Шид, пр­ви се­кре­тар Ам­ба­са­де Ја­па­на у Ре­пу­бли­ци Ср­би­ји Ма­са­јо­ши Ја­ма­та и др­жав­ни се­кре­тар у Ми­ни­стар­ству за рад за­по­шља­ва­ње, бо­рач­ка и со­ци­јал­на пи­та­ња Не­на­д Ива­ни­ше­вић.
Пред­сед­ник Оп­шти­не Шид Пре­драг Ву­ко­вић за­хва­лио се пред­став­ни­ци­ма Ам­ба­са­де Ја­па­на на вред­ној до­на­ци­ји.
– У то­ку ми­грант­ске кри­зе, Ја­пан је до­ста по­мо­гао мно­гим ин­сти­ту­ци­ја­ма у Ср­би­ји. Мо­гу да ка­жем при­ја­те­љи­ма из Ја­па­на да су они угра­ди­ли део се­бе у све оно што су до­ни­ра­ли, а сво­ју зе­мљу су угра­ди­ли у на­ша ср­ца. На­гла­сио бих ве­ли­ку по­све­ће­ност са­рад­ни­ка ја­пан­ске вла­де у свим овим про­јек­ти­ма. У ви­ше на­вра­та у Шид су до­ла­зи­ли пред­став­ни­ци Ја­па­на, без но­ви­на­ра и без же­ље за пу­бли­ци­те­том, али са же­љом да по­мог­ну. То је за нас ве­ли­ка ствар. Јед­но је фи­нан­сиј­ска по­моћ, а дру­го је леп гест и ле­па реч и то не мо­же нов­цем да се ку­пи. За­то Шид ни­ка­да не­ће за­бо­ра­ви­ти шта је Ја­пан учи­нио за нас – ис­та­као је Ву­ко­вић.
Укљу­чу­ју­ћи и ову до­на­ци­ју, уку­пан из­нос ја­пан­ске по­мо­ћи кроз про­јек­те за основ­не по­тре­бе ста­нов­ни­штва у Ср­би­ји (ПОПОС) од 1999. го­ди­не до­се­гао је 12 ми­ли­о­на евра. Уку­пан из­нос ја­пан­ске по­мо­ћи у Ср­би­ји у то­ку истог пе­ри­о­да пре­ма­шу­је 500 ми­ли­о­на евра.
– На­дам се да ће бу­дућ­ност ми­гра­на­та и из­бе­гли­ца би­ти пу­на на­де, као и да ће се у бу­дућ­но­сти ство­ри­ти усло­ви за њи­хов без­бе­дан по­вра­так у до­мо­ви­ну – ис­та­као је Ма­са­јо­ши Ја­ма­та, пр­ви се­кре­тар Ам­ба­са­де Ја­па­на у Ре­пу­бли­ци Ср­би­ји.
Др­жав­ни се­кре­тар у Ми­ни­стар­ству за рад, за­по­шља­ва­ње, со­ци­јал­на и бо­рач­ка пи­та­ња Не­над Ива­ни­ше­вић је из­ја­вио да ако има не­што до­бро у из­бе­глич­кој кри­зи, то је он­да сва­ка­ко по­ве­зи­ва­ње љу­ди.
– Ја­пан је хи­ља­да­ма ки­ло­ме­та­ра да­ле­ко од ми­грант­ске кри­зе и она баш и не­ма ни­ка­кве ве­зе са Ја­па­ном. Ме­ђу­тим и упр­кос тој чи­ње­ни­ци, Ја­пан је у свим не­срећ­ним си­ту­а­ци­ја­ма у ко­ји­ма се Ср­би­ја до са­да на­шла, не­се­бич­но по­ма­гао. Упра­во у то­ме и је­сте ве­ли­чи­на пра­вих при­ја­те­ља, да по­мог­ну и ка­да не мо­ра­ју и да се се­те и по­мог­ну ка­да је Ср­би­ји те­шко. У ми­грант­ској кри­зи је ва­жно да по­ка­же­мо ху­ма­ност. Че­сто за­бо­ра­вља­мо на из­раз ко­ји је Ср­би­ју ка­рак­те­ри­сао де­ве­де­се­тих го­ди­на, а то су из­бе­гли­це. Но­ве из­бе­гли­це су са­да ов­де на­шле сво­је уто­чи­ште и ва­жно је да са­да по­ка­же­мо да смо ху­ма­ни. С дру­ге стра­не, ва­жно је и ка­ко се од­но­си­мо пре­ма тим љу­ди­ма. Ја сам по­но­сан ка­ко је Вла­да Ре­пу­бли­ке Ср­би­је во­ди­ла по­ли­ти­ку пре­ма овој ми­грант­ској си­ту­а­ци­ји и ка­ко ће је во­ди­ти убу­ду­ће. За­хва­љу­јем се Вла­ди Ја­па­на на по­мо­ћи у свим сег­мен­ти­ма. Не­ма те кри­зе и тог про­бле­ма ко­ји се не мо­же пре­ва­зи­ћи ка­да има­те ова­ко од­го­вор­ну ло­кал­ну са­мо­у­пра­ва ка­ква је у Ши­ду и ка­да има­те ова­кве при­ја­те­ље као што су при­ја­те­љи из Ја­па­на – ис­та­као је Ива­ни­ше­вић.
ПО­ПОС до­на­ци­је има­ју за циљ да по­др­же со­ци­јал­ни раз­вој кроз про­јек­те за основ­не по­тре­бе ста­нов­ни­штва, а Вла­да Ја­па­на пру­жа фи­нан­сиј­ску по­моћ нео­п­ход­ну за им­пле­мен­та­ци­ју про­је­ка­та ко­ји ће до­при­не­ти еко­ном­ском и со­ци­јал­ном раз­во­ју зе­мље. Жи­вот­на сре­ди­на, со­ци­јал­на и здрав­стве­на за­шти­та, обра­зо­ва­ње и со­ци­јал­на за­шти­та су глав­не обла­сти ин­те­ре­со­ва­ња Вла­де Ја­па­на. Од 1999. го­ди­не, 199 ПО­ПОС про­је­ка­та је ре­а­ли­зо­ва­но у Ре­пу­бли­ци Ср­би­ји.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.