02.02.2017.
Aktuelno

Kompanija IGB Automotive u Inđiji

По­сао за 600 радника

У при­су­ству пред­сед­ни­ка Вла­де Ре­пу­бли­ке Ср­би­је Алек­сан­дра Ву­чи­ћа у уто­рак, 24. ја­ну­а­ра отво­рен је но­ви по­гон не­мач­ке ком­па­ни­је ИГБ Ауто­мо­ти­ве у Ин­ђи­ји. Реч је о ин­ве­сти­ци­ји вред­ној 4,5 ми­ли­о­на евра чи­јом ре­а­ли­за­ци­јом је већ за­по­сле­но ви­ше од 600 но­вих рад­ни­ка, уве­де­ни су но­ви про­из­во­ди и при­ме­ње­на но­ва тех­но­ло­ги­ја.
На­кон све­ча­ног пре­се­ца­ња цр­ве­не врп­це пре­ми­јер је по­звао при­сут­не рад­ни­ке да још ви­ше ра­де, јер су мир и ста­бил­ност нај­ва­жни­ји, а не­мач­ке ин­ве­сти­то­ре да још ви­ше ула­жу у Ср­би­ју. Ву­чић је по­ру­чио да ниг­де не­ће мо­ћи да на­ђу усло­ве за по­сло­ва­ње као у Ср­би­ји, об­у­че­ну рад­ну сна­гу и га­ран­ци­ју пу­не без­бед­но­сти и си­гур­но­сти ин­ве­сти­ци­ја.
– Сре­ћан сам што сам ов­де, ово је 59. фа­бри­ка ко­ју отва­рам у Ср­би­ји. Вла­да Ср­би­је је суб­вен­ци­о­ни­са­ла ком­па­ни­ју ИГБ Ауто­мо­ти­ве са 1,4 ми­ли­о­на евра и пла­ти­ли смо пр­ву тран­шу од 560.000 евра, не ка­сни­мо у ис­пла­ћи­ва­њу. То је ва­жно за при­вла­че­ње ин­ве­сти­то­ра, да љу­ди увек мо­гу да ра­чу­на­ју на си­гур­ност при скла­па­њу уго­во­ра – на­вео је Ву­чић и до­дао да је Ср­би­ја по­но­сна што је ва­жан ин­ве­сти­тор, за чи­јим про­из­во­дом је све ве­ћа по­тра­жња, на­ста­вио са сво­јим ула­га­њи­ма.
Пре­ми­јер је из­ра­зио на­ду да ће не­мач­ки ин­ве­сти­тор у Ин­ђи­ји до кра­ја го­ди­не за­по­сли­ти и 1.500 рад­ни­ка, из­ме­ђу оста­лог и ин­же­ње­ре, те да ће по­ве­ћа­ти пла­те и бо­ну­се.
При­сут­ни­ма се по­ред пред­сед­ни­ка Вла­де Ср­би­је, обра­тио Игор Ми­ро­вић, пред­сед­ник По­кра­јин­ске вла­де ис­та­кав­ши да је но­ви по­гон ком­па­ни­је ИГБ Ауто­мо­ти­ве у Ин­ђи­ји за­јед­нич­ки ре­зул­тат по­ли­ти­ке ко­ја се спро­во­ди у Ср­би­ји.
– Већ за го­ди­ну или две у Ин­ђи­ји и Ста­рој Па­зо­ви и у оним оп­шти­на­ма ко­је су раз­ви­је­ни­је од дру­гих, не­ће би­ти не­за­по­сле­них или ће их би­ти ве­о­ма ма­ло, те ће ин­ве­сти­то­ри мо­ра­ти да на­ђу не­ка дру­га ме­ста за ин­ве­сти­ра­ње. То је нај­бо­љи по­ка­за­тељ да по­ли­ти­ка Вла­де Ср­би­је да­је из­у­зет­не ре­зул­та­те. Овом при­ли­ком мо­гу да на­ја­вим да ће, за не­што ви­ше од 30 да­на, у По­кра­јин­ској вла­ди би­ти фор­ми­ра­на аген­ци­ја ко­ја ће да­ва­ти до­дат­не фи­нан­сиј­ске под­сти­ца­је за ула­га­ња на те­ри­то­ри­ји Вој­во­ди­не. Та­ко­ђе, ра­ди­мо на раз­во­ју но­вих ин­ду­стриј­ских зо­на у Сом­бо­ру и Ши­ду, и за­ни­мљив је по­да­так да у овом тре­нут­ку ви­ше од 20 ин­ве­сти­то­ра че­ка на ко­нач­ну од­лу­ку да ин­ве­сти­ра­ју у Вој­во­ди­ну – ре­као је Ми­ро­вић.
Пред­сед­ник Оп­шти­не Ин­ђи­ја Вла­ди­мир Гак још јед­ном је ис­та­као зна­чај но­вог по­го­на ком­па­ни­је ИГБ Ауто­мо­ти­ве у Ин­ђи­ји и до­дао да је те­жња те ло­кал­не са­мо­у­пра­ве да сва­ки ин­ве­сти­тор по­ста­не њи­хов део.
– У сми­слу да нас све за­јед­но по­га­ђа чи­ње­ни­ца да ли је не­ком кул­тур­но – умет­нич­ко дру­штву по­треб­но ку­пи­ти но­шњу и ин­стру­мен­те или не­ки апа­рат за ин­ђиј­ски Дом здра­вља. Ка­да је ком­па­ни­ја ИГБ у пи­та­њу, ја мо­гу са­мо да ка­жем, хва­ла што сте по­ста­ли део нас и што уче­ству­је­те у то­ме да жи­вот свих нас на те­ри­то­ри­ји оп­шти­не Ин­ђи­ја бу­де што бо­љи. Пре шест ме­се­ци ка­да смо пре­у­зе­ли од­го­вор­ност за гра­ђа­не, обе­ћа­ли смо да ће до 2020. го­ди­не оп­шти­на Ин­ђи­ја би­ти нај­ве­ће гра­ди­ли­ште у Сре­му. Уз по­др­шку Вла­де Ср­би­је и АП Вој­во­ди­не ми ће­мо си­гур­но ус­пе­ти у то­ме – ка­же Гак.
Ра­до­ви на из­град­њи но­вог про­из­вод­ног по­го­на ком­па­ни­је ИГБ Ауто­мо­ти­ве из­ве­де­ни су пре­ма пла­ну. Про­из­вод­ни по­гон ве­ли­чи­не 7.800 ква­драт­них ме­та­ра за­вр­шен је у де­цем­бру 2016. го­ди­не, чи­ме је Гру­па­ци­ја ИГ Ба­у­ер­хин на­ста­ви­ла да ула­же у сво­ју про­из­вод­ну је­ди­ни­цу у Ср­би­ји.
– Иза нас је од­ли­чан ре­зул­тат, пред на­ма је ве­ли­ка од­го­вор­ност и же­ља да на­ста­ви­мо са да­љим ра­стом и но­вим ус­пе­си­ма. За не­пу­них осам ме­се­ци ус­пе­ли смо да по­ред те­ку­ћих оба­ве­за, про­из­вод­ње и уред­не ис­по­ру­ке про­из­во­да оства­ри­мо још је­дан ва­жан стра­те­шки циљ – из­гра­ди­мо про­из­вод­ни по­гон вре­дан 4,5 ми­ли­о­на евра, за­по­сли­мо ви­ше од 600 но­вих рад­ни­ка, уве­де­мо но­ве про­из­во­де и при­ме­ни­мо но­ву тех­но­ло­ги­ју. И пре све­га, одр­жи­мо ста­бил­ност ка­ко на ни­воу ком­па­ни­је у Ср­би­ји, та­ко и на ни­воу Гру­па­ци­је ИГ Ба­у­ер­хин. Пред на­ма су но­ви про­јек­ти и ве­ру­јем још бо­љи ре­зул­та­ти – ис­та­као је Да­ли­бор Бе­рић, ге­не­рал­ни ме­на­џер ком­па­ни­је ИГБ Ауто­мо­ти­ве Ин­ђи­ја.
Кар­стен Хил­мер, је­дан од ру­ко­во­ди­ла­ца Гру­па­ци­је ИГБ ис­та­као је да су из­град­њом но­вог по­го­на и но­вим ма­ши­на­ма и по­стро­је­њи­ма ре­а­ли­зо­ва­не ин­ве­сти­ци­је ка­квих још ни­је би­ло у исто­ри­ји ИГБ-а.
– Ин­ве­сти­ци­је у Ин­ђи­ји од­раз су ве­ли­ког по­ве­ре­ња у спо­соб­ност ру­ко­вод­ства, ме­наџ­мен­та и свих за­по­сле­них у ком­па­ни­ји ИГБ Ауто­мо­ти­ве. У про­те­клој го­ди­ни је већ за­по­сле­но ви­ше од 600 но­вих рад­ни­ка у де­лу про­из­вод­ње и тех­ни­ке и про­ши­ре­ње ће би­ти на­ста­вље­но. Не са­мо ов­де у Ин­ђи­ји, већ и у Ки­ни и Мек­си­ку у пла­ну су но­ви про­из­вод­ни по­го­ни – ре­као је Хил­мер и до­дао:
– У про­шло­сти смо по­ка­за­ли да сви мо­же­мо да про­фи­ти­ра­мо од по­зи­тив­ног по­слов­ног раз­во­ја Ба­у­ер­хин кон­цер­на – за­по­сле­ни, оп­шти­на Ин­ђи­ја и Ре­пу­бли­ка Ср­би­ја. Тру­ди­мо се да со­ци­јал­ном ком­пе­тен­ци­јом ство­ри­мо при­јат­ну рад­ну кли­му, што по­твр­ђу­је и ве­о­ма ма­ла флук­ту­а­ци­ја за­по­сле­них. Же­лим да из­град­ња но­вог про­из­вод­ног по­го­на до­при­не­се да­љем раз­во­ју по­сло­ва­ња и да се при­ча о успе­ху ком­па­ни­је ИГБ Ауто­мо­ти­ве на­ста­ви.
Ка­ко су за крај на­ве­ли пред­став­ни­ци ком­па­ни­је ИГБ, са 2.200 за­по­сле­них крај ра­ста ни­је на ви­ди­ку те у 2017. и 2018. го­ди­ни на­ја­вљу­ју ре­а­ли­за­ци­ју но­вих ин­ве­сти­ци­ја.
М. Ђ.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.