25.05.2016.
Društvo

Već viđeno

По личну карту и пасош у че­ти­ри сата ују­тру

Не­ка­ко већ по­ста­је пра­ви­ло да, ка­ко се бли­жи­мо пе­ри­о­ду го­ди­шњих од­мо­ра, та­ко се ства­ра­ју гу­жве у ми­тро­вач­ком МУП-у за пре­да­ју зах­те­ва за из­да­ва­ње лич­них ис­пра­ва, би­ло лич­не кар­те или па­со­ша.
Ре­до­ви ис­пред згра­де По­ли­ци­је, у цен­тру Срем­ске Ми­тро­ви­це, ових да­на, у ра­ним ју­тар­њим са­ти­ма (чи­тај: од шест из­ју­тра) су по­ста­ли „нор­мал­на“ по­ја­ва. Да би пр­ви до­би­ли број, ко­ји слу­жбе­ни­ца Ми­ни­стар­ства уну­тра­шњих по­сло­ва, де­ли око се­дам ча­со­ва, по­треб­но је да до­ђе­те у че­ти­ри ују­тру, не­ка­да и ра­ни­је. Та­ко да они не­срећ­ни­ци ко­ји су „по­ра­ни­ли“ и до­шли у шест, ни­су си­гур­ни да ли ће тог да­на има­ти сре­ће и да ли ће до­би­ти број за пре­да­ју зах­те­ва.
Ка­ко смо у не­зва­нич­ном раз­го­во­ру са гра­ђа­ни­ма са­зна­ли (не­зва­нич­но је, јер из не­ког раз­ло­га/стра­ха ни­су же­ле­ли да се пред­ста­ве и сли­ка­ју за но­ви­не) по не­ко­ли­ко пу­та су до­ла­зи­ли да би узе­ли број, али су гу­жве не­ве­ро­ват­не. Огор­че­но при­ча­ју да је сра­мо­та што се не ра­ди у две сме­не, као што је то не­ка­да би­ло.
Са­да је до­шло до то­га, да би узе­ли број, тре­ба да до­ђе­мо у три ују­тру и да он­да че­ти­ри са­та се­ди­мо и че­ка­мо, ре­ак­ци­је су гра­ђа­на.
У зва­нич­ном са­оп­ште­њу По­ли­циј­ске упра­ве у Срем­ској Ми­тро­ви­ци, нам ка­жу да је број зах­те­ва гра­ђа­на по­ве­ћан због пред­сто­је­ће се­зо­не го­ди­шњих од­мо­ра, а та­ко­ђе и због за­ме­не лич­них ка­ра­та на ста­ром па­пир­ном обра­сцу и за­ме­не би­о­ме­триј­ских лич­них ка­ра­та са ро­ком ва­жно­сти од пет го­ди­на.
На пи­та­ње због че­га се, по­што су гу­жве еви­дент­не, не уве­де и дру­га сме­на, јер смо и про­шле го­ди­не има­ли слич­ну си­ту­а­ци­ју, па је на­кон пи­са­ња ме­ди­ја, по­че­ла да ра­ди и дру­га сме­на и ауто­мат­ски су се гу­жве сма­њи­ле, из По­ли­ци­је ка­жу:
– По­ли­циј­ска упра­ва у Срем­ској Ми­тро­ви­ци ће, у за­ви­сно­сти од по­тре­ба гра­ђа­на, ор­га­ни­зо­ва­ти рад у две сме­не.
Ако уста­ја­ње у три, да би у згра­ди По­ли­ци­је би­ли у че­ти­ри ују­тру ни­је за ак­ти­ви­ра­ње дру­ге сме­не, не знам шта је.
У од­го­во­ру на наш зах­тев се још ка­же:
– Рад­но вре­ме над­ле­жне слу­жбе за из­да­ва­ње лич­них и пут­них до­ку­ме­на­та у По­ли­циј­ској упра­ви у Срем­ској Ми­тро­ви­ци, је рад­ним да­ном 07,30 до 15,30 ча­со­ва и су­бо­том од 07,30 до 12,00 ча­со­ва. Днев­но се за­при­ми и об­ра­ди из­ме­ђу 70-75 зах­те­ва за из­да­ва­ње лич­них ка­ра­та и па­со­ша а све у за­ви­сно­сти од днев­ног бро­ја под­не­тих зах­те­ва гра­ђа­на. У то­ку да­на за­при­ма­ју се и зах­те­ви по хит­ном по­ступ­ку, уз ко­ји гра­ђа­ни при­ла­жу мол­бу за хи­тан по­сту­пак из­ра­де по­треб­ног до­ку­мен­та, са на­ве­де­ним раз­ло­гом хит­но­сти (ле­че­ње, из­не­над­но пу­то­ва­ње, рад у ино­стран­ству итд). У тим слу­ча­је­ви­ма се спро­во­ди по­сту­пак хит­не об­ра­де лич­них и пут­них до­ку­ме­на­та. Та­ко­ђе, гра­ђа­ни­ма се днев­но уру­чи око 100 ура­ђе­них лич­них ка­ра­та и па­со­ша. Осим при­је­ма и об­ра­де зах­те­ва за из­да­ва­ње лич­не кар­те и па­со­ша и њи­хо­вог уру­че­ња, над­ле­жни слу­жбе­ни­ци днев­но оба­вља­ју и дру­ге по­сло­ве ко­ји та­ко­ђе под­ра­зу­ме­ва­ју рад са стран­ка­ма (за­ме­на би­о­ме­триј­ске лич­не кар­те, из­да­ва­ње по­твр­да и уве­ре­ња о пре­би­ва­ли­шту, из­ра­да елек­трон­ских сер­ти­фи­ка­та, до­де­ла ма­тич­них бро­је­ва, про­ме­на адре­се ста­но­ва­ња) – на­во­ди се у од­го­во­ру ПУ Срем­ска Ми­тро­ви­ца.

Би­ља­на Се­ла­ко­вић

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.