Aktuelno

15 godina M novina

Mitrovačke M novine osnovane su u leto 2001. godine na inicijativu novinara i današnjeg urednika ovog lista Vladimira Ćosića. Ideja o osnivanju M novina potekla je iz potrebe da centar Sremskog okruga dobije informativno glasilo kakvo do tada nije imalo, društveno angažovano, ali ne podaničko, već otvoreno za svaku umesnu kritiku i podsticaj u razvoju sredine koja se razvija u skladu sa demokratskim standardima.
Naravno, početak nam nije bio lak, jer trebalo je vremena da se i nosioci odgovornih funkcija, ali i celo društvo naviknu da je javno informisanje jedno od stubova demokratije i da se javni poslovi moraju voditi – zaista javno. Upravo period prihvatanja činjenice da su M novine sluga javnosti, a ne sluga pojedinaca koji zloupotrebljavaju javne funkcije, bio je najteži period u životu i radu Redakcije. Činjenica da smo kao takvi opstali punih 15 godina, govori o tome da imamo razloga da budemo ponosni.
Danas, kada se mnogi mediji svakodnevno gase i otvaraju, mi nismo toliko ponosni samo na činjenicu da opstajemo, već smo pre svega ponosni na činjenicu da smo sačuvali čist obraz u ovoj profesiji, koja je na žalost sve manje profesija.
Ima i danas onih pojedinaca koji pokušavaju da vrše pritisak na uređivačku politiku M novina, ali ti pritisci su mnogo manji nego na početku našeg puta. Ne znamo da li smo u svojoj borbi za otvorenije društvo i demokratiju uradili dovoljno, ali svedoci smo i učesnici vremena koje menja naš život na bolje.
Mediji na regionalnom i lokalnom nivou danas sve teže opstaju, posebno štampa odnosno novine. Ne postoji čarobna formula opstanka za one koji žele da se bave javnim informisanjem, a ne pristaju da budu sluge pojedinačnih uticaja moći. M novine su u jednom periodu prošle kroz „toplog zeca“, upravo u gradu u kom su osnovane, ali nadamo se da je to vreme sada iza nas. Vreme se ipak menja. Današnje M novine, sa svojih 12 zaposlenih izdaju i nekoliko lokalnih štampanih izdanja, kao što su Rumske novine, Šidske novine, Irig Info, M hroniku, koja izlaze periodično, kao i portal M novine.
Kada smo osnivali M novine, odlučili smo da ne budemo servilni „konobari“ na usluzi bahatih pojedinaca koji vrše javne funkcije i ako u tome budemo uspevali i u narednih 15 godina, znači da se društvo kreće u pravom smeru.

Redakcija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.