25.06.2020.
Kultura

ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ РУМА

Изложба фотографија Ивана Хаџи Здравковића

Део чувеног Миљковићевог стиха „нема мене ал има љубави моје“ искоришћен је за назив изложбе фотографија Ивана Хаџи Здравковића која је отворена 15. јуна у Завичајном музеју у Руми. То је, уједно, и прво дешавање у овој установи после готово тромесечне паузе изазване пандемијом коронавируса. „Ал има љубави моје“ је ретроспективна изложба Иванових радова, чији је аутор његова кћер Ивана Ехренсвард. Изложба је настала 2018. године, на петогодишњицу смрти аутора. Кустос изложбе је Људмила Ђукић, а дизајнер Јелена Мацановић.

Ивана Ехренсвард каже да је ову изложбу, која је приказана у Галерији савремене уметности у Нишу, подржала и градска самоуправа, а потом је она, у једној мањој форми била и гостујућа изложба у Народном музеју у Панчеву, у Градском музеју Вршац и сада у Завичајном музеју Рума. Све су то фотографије, рађене различитим приступом и надоградњом: ту су радови из 1967. године, када је Иван био студент прве генерација камере на ФДУ у Београду, потом фотографије из Хиландара, слике природе, претопљени актови из студентских дана, из Јерусалима…

– Он је баш обраћао пажњу на ту ликовност фотографија које изгледају скоро као слике – истакла је кћи Ивана.

Кустос изложбе Људмила Ђукић је истакла да је Иван своју делатност у Нишу, по завршетку студија, базирао на медијима и уметности, бавио се и филмском уметношћу, али и образовним радом.

– Посматрајте ове фотографије, немојте их само гледати, него истражујте, јер свако од нас у њима може да открије нешто ново, Видећете његов смисао за тренутак, за композицију, сцену и богат колорит – рекла је Људмила Ђукић.

Куриозитет изложбе у Руми јесте то, што она, по први пут, обухвата и витрину са личним предметима Ивана Хаџи Здравковића, који су у вези са његовим бављењем фотографијом.

С. Џакула

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.