25.08.2016.
Intervju

Borislav Babić, direktor JKP "Vodovod" Sremska Mitrovica

Си­стем функ­ци­о­ни­ше без про­бле­ма

Ве­ћи­ном гла­со­ва од­бор­ни­ка Скуп­шти­не Гра­да Срем­ска Ми­тро­ви­ца на сед­ни­ци одр­жа­ној 26. ју­ла за но­вог вр­ши­о­ца ду­жно­сти ди­рек­то­ра ЈКП Во­до­вод Срем­ска Ми­тро­ви­ца име­но­ван је ма­стер еко­но­ми­је Бо­ри­слав Ба­бић из Чал­ме. Овај мла­ди Чал­ма­нац прет­ход­не че­ти­ри го­ди­не оба­вљао је функ­ци­ју по­моћ­ни­ка гра­до­на­чел­ни­ка.
На по­чет­ку раз­го­во­ра за М но­ви­не, Ба­бић на­во­ди да Во­до­вод нор­мал­но функ­ци­о­ни­ше, план и про­грам пред­ви­ђен за ову го­ди­ну се оства­ру­је и ни­ка­квих про­бле­ма не­ма.
– У ЈКП Во­до­вод у то­ку су ак­тив­но­сти на ре­а­ли­за­ци­ји пла­на и про­гра­ма за ову го­ди­ну. Исто­вре­ме­но, од­ви­ја се и ре­до­ван по­сао на хит­ним ин­тер­вен­ци­ја­ма и са­на­ци­ји ква­ро­ва на во­до­вод­ној мре­жи. Све струч­не слу­жбе, као и за­по­сле­ни, усме­ре­ни су ка по­сти­за­њу ста­бил­но­сти во­до­снаб­де­ва­ња и од­во­ђе­ња от­пад­них во­да – ка­же Бо­ри­слав Ба­бић.
Он ис­ти­че да је то­ком лет­њег пе­ри­о­да нај­ва­жни­је да по­тро­ша­чи има­ју уред­но во­до­снаб­де­ва­ње, с об­зи­ром на по­ве­ћа­ну по­тро­шњу.
– За са­да ни­је би­ло ве­ћих про­бле­ма и на­да­мо се да ће та­ква си­ту­а­ци­ја оста­ти до кра­ја ле­та. На вре­ме су сви ка­па­ци­те­ти при­пре­мље­ни, си­стем функ­ци­о­ни­ше нор­мал­но, са нај­ви­шим сте­пе­ном по­у­зда­но­сти. Ле­ти се тро­ши из­ме­ђу 25 и 30 од­сто ви­ше во­де не­го што је уоби­ча­је­но за оста­ле ме­се­це, али ове го­ди­не је та по­тро­шња због не та­ко вре­лог ле­та за 15 до 20 од­сто ви­ша не­го уоби­ча­је­но. Ми­тро­ви­ца има до­вољ­не ко­ли­чи­не во­де, ипак са­ве­ту­је се ра­ци­о­нал­на по­тро­шња, јер је во­да ре­сурс ко­ји се тро­ши бр­зо, спо­ро се об­на­вља и ни­је до­бро тро­ши­ти во­ду не­на­мен­ски – сма­тра но­ви ди­рек­тор.
Ба­бић ка­же да ће по­се­бан ак­це­нат и да­ље би­ти ста­вљен на ква­ли­тет во­де за пи­ће. Ми­тров­ча­ни пи­ју здрав­стве­но ис­прав­ну во­ду по свим про­пи­са­ним кри­те­ри­ју­ми­ма. Ква­ли­тет во­де се ре­дов­но ана­ли­зи­ра, ра­ди се сва­ко­днев­но узор­ко­ва­ње во­де са свих та­ча­ка во­до­снаб­де­ва­ња, ана­ли­зи­ра­ју узор­ци у ла­бо­ра­то­ри­ји Во­до­во­да и вр­ши се не­сме­та­на ди­стри­бу­ци­ја до по­тро­ша­ча.
Што се ти­че ра­до­ва на из­град­њи и ре­кон­струк­ци­ји во­до­вод­не мре­же, и они се од­ви­ја­ју по пла­ну.
– Сва­ко­днев­но пра­тим те­ку­ће ра­до­ве на из­град­њи во­до­вод­не мре­же у Но­ћа­ју и ту је си­ту­а­ци­ја за­до­во­ља­ва­ју­ћа. Због при­о­ри­те­та ко­ји се ја­вља­ју у са­мом гра­ду, као и при­пре­ме ра­до­ва у Ла­ћар­ку у скло­пу из­град­ње пут­не ин­фра­струк­ту­ре, тај по­сао од­ви­ја се не­што сма­ње­ним ин­тен­зи­те­том. До са­да је у Но­ћа­ју из­гра­ђе­но око се­дам ки­ло­ме­та­ра при­мар­не и се­кун­дар­не ди­стри­бу­тив­не мре­же од пла­ни­ра­них око 10 ки­ло­ме­та­ра и то у ули­ца­ма: Лу­ке Сре­те­но­ви­ћа, Алек­сан­дра Мар­ко­ви­ћа, Сто­ја­на Пан­ду­ро­ви­ћа, Ми­ла­ди­на Пар­ма­ко­ви­ћа и Алек­сан­дра Ми­ја­и­ло­ви­ћа. Ра­до­ви се тре­нут­но из­во­де у Ули­ци Ра­ди­во­ја Бог­да­но­ви­ћа. При­кљу­че­њем на во­до­вод­ну мре­жу ме­шта­ни Но­ћа­ја до­би­ја­ју бак­те­ри­о­ло­шки ис­прав­ну во­ду за пи­ће, има­ће во­ду у сва­ком мо­мен­ту и не­ће мо­ра­ти да бри­ну ни за ква­ли­тет ни за ко­ли­чи­ну – ка­же Ба­бић.
Упо­ре­до са из­град­њом мре­же у Но­ћа­ју у то­ку је и при­кљу­че­ње по­тро­ша­ча на јав­ни си­стем во­до­снаб­де­ва­ња. Ин­те­ре­со­ва­ње ме­шта­на је ве­ли­ко, а до са­да бли­зу 100 до­ма­ћин­ста­ва има из­гра­ђен при­кљу­чак. До кра­ја го­ди­не би овај по­сао у Но­ћа­ју тре­бао би­ти за­вр­шен. Под­се­ћа­мо, вред­ност ра­до­ва је око осам ми­ли­о­на ди­на­ра, про­је­кат фи­нан­си­ра Град Срем­ска Ми­тро­ви­ца сред­стви­ма ко­је обез­бе­ђу­је По­кра­јин­ски се­кре­та­ри­јат за по­љо­при­вре­ду, шу­мар­ство и во­до­при­вре­ду у из­но­су од око шест ми­ли­о­на ди­на­ра, а за ко­је је Град кон­ку­ри­сао у прет­ход­ном пе­ри­о­ду. Део ра­до­ва фи­нан­си­ра и ЈКП Во­до­вод из соп­стве­них сред­ста­ва.
– На­ши рад­ни­ци ра­ди­ће и при­кљу­че­ња на но­во­и­згра­ђе­ну ка­на­ли­за­ци­о­ну мре­жу у Ма­чван­ској Ми­тро­ви­ци и Ла­ћар­ку. Реч је о ор­га­ни­зо­ва­ном по­слу чи­ји је но­си­лац Град­ска упра­ва за ин­фра­струк­ту­ру и имо­ви­ну. Од оста­лих по­сло­ва по­ме­нуо бих и ре­дов­ну и пла­ни­ра­ну за­ме­ну во­до­ме­ра. Оно што су на­ше сва­ко­днев­не ак­тив­но­сти, хит­не ин­тер­вен­ци­је на мре­жи и на мер­ним ме­сти­ма по­тро­ша­ча, и да­ље оста­ју при­о­ри­тет и ми ће­мо се тру­ди­ти да од­го­во­ри­мо свим зах­те­ви­ма на­ших ко­ри­сни­ка у што бр­жем ро­ку – за­кљу­чу­је на кра­ју раз­го­во­ра Бо­ри­слав Ба­бић, в.д. ди­рек­тор ЈКП Во­до­вод Срем­ска Ми­тро­ви­ца.
Б. Се­ла­ко­вић

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.