25.04.2024.
Kultura

ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА РУМА

Промоција „Песме о три света“ Владимира Пиштала


Вишеструко награђивани писац и управник Народне библиотеке Србије, Владимир Пиштало, промовисао је свој нови роман „Песма о три света“ 19. априла у пуној читаоници Градске библиотеке „Атанасије Стојковић“ у Руми. Та три света су Европа, Африка и Америка.
Овај роман је објављен пре шест месеци у два издања, на ћирилици и латиници и добио је већ пет награда.
– То је поетски роман, писан у првом лицу из позиције жене и то је једна лекција из светске историје. Реч је о жени која је живела крајем 17. века у Боки, коју су отели гусари и која је тако отишла у Тунис. Она без своје воље упознаје свет. Тешко је бити роб, роб је човек који не поседује своје руке, ноге, главу… И у тој страшној ситуацији она не губи радозналост, она учи, разумева људе и оставља запис, каже Владимир Пиштало.
Овај роман је њена аутобиографска књига, ово је враћање жене у историју и то је прича о двострукој отмици. Она се као стара жена враћа у Пераст, а у међувремену је била у Лондону, Монтреалу, Венецији, јер Бока је тада била венецијанска.
– У то време је улога жене била да буде Пенелопа, да седи и тка, и она на крају, парадоксално завршава у тој позицији. Озана Болица успева да нађе храбрости, памети и срца да сама разуме шта јој се дешава, да разуме себе, друге и да исприча ту своју причу. Она је заиста један импресиван женски лик, неко на кога би неки млади мушкарац или жена могао да се угледа и да каже ово је стварно неко, постићи и проживети живот како га је проживела Озана Болица је велико постигнуће, рекао је Пиштало о својој јунакињи.
Осим аутора, на промоцији књиге је говорио и писац Ненад Шапоња, у име издавача „Агора“ из Новог Сада, као и песник и управник Библиотеке Матице српске Селимир Радуловић.
Владимир Пиштало је објавио 15 књига – од поетске прозе до романа. Његова најпознатија дела су романи „Тесла, портрет међу маскама” за који је добио НИН-ову награду, „Миленијум у Београду” и „Венеција”.
С. Џакула

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.