07.03.2024.
Društvo

BORBA PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA

Dan ružičastih majica u Sremu


Širom sveta poslednja sreda u februaru obeležava se kao Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Ovaj dan nastao je u znak protesta zbog jednog incidenta koji se dogodio u jednoj Kanadskoj školi gde je učenik te škole pretrpeo 2007. godine vršnjačko nasilje zbog ružičaste majice koju je obukao kako bi pružio podršku majci koja je obolela od karcinoma. Ružičaste majice su prve godine solidarno nosila deca iz te škole, ali se vremenom ideja proširila u celom svetu. Gimnazija „Branko Radičević“ i Tehnička škola u Staroj Pazovi podržale su ove godine ideju o Danu roze majica.
U protekle dve nedelje skoro 15 odeljenja tehničke škole imalo je radionice na kojima su teme bile prijateljstvo i nenasilje. Izražavali su se kroz stripove, crteže kao i motivacione tekstove. Kontinuiranim radom tokom cele godine Gimnazija radi na prevenciji slučajeva nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, a nizom aktivnosti koje su zajedničkim snagama pripremili za ovaj dan i učenici i zaposleni pokušali su da ukažu na značaj tolerancije, empatije i poštovanja ličnosti. Oni su pisali poruke kako u samoj zgradi tako i u parkiću „gimnazijalac“, puštali su muziku, a njihov slogan je bio „Uz muziku protiv nasilja“, sa svih spratova zgrade puštali su roze balone. Prvi čas za sve učenike bio je posvećen temama o različitostima, razumevanju, drugarstvu i ljubavi. Učenici i profesori tehničke škole su simbolično obeležili datum pisanjem poruka ljubavi na papirima u obliku roze majica, koje su kačili na pano posvećen ovoj bitnoj temi.
Nije samo jedan dan, dan borbe protiv vršnjačkog nasilja već svaki dan, zato bi trebalo da radimo na prevenciji uvek da do nasilja nikad ne dođe, poruka je i učenika i zaposlenih u ovim obrazovnim ustanovama.
Tribinom posvećenoj prevenciji vršnjačkog nasilja je obeležen Dan ružičastih majica.
– Prepoznao bih nasilje, obratio bih se nastavnicima, pedagogu i psihologu ili roditeljima, da sam u pitanju ja ili neka druga žrtva, kazao je jedan od učenika prisutnih na tribini.
Sličnog mišljenja su i učenice, koje kažu da nikog ne sme da bude stid da prijavi nasilje i to najbolje da se obrati nekoj odrasloj osobi, koja će znati kako da ih dalje usmeri.
Tribinu su organizovali Gradska uprava za obrazovanje, Asocijacija učeničkih parlamenata, Školska uprava Novi Sad i Policijska uprava.
– Grad Sremska Mitrovica je prepoznao značaj ovakvih tribina, nadam se da ćemo i narednih godina imati ovako dobre predavače i da će deca biti pravi primer drugarstva.
Tribini je prisustvovala i Zlata Jović, prosvetna svetnica Školske uprave Novi Sad, koja je tom prilikom rekla da je prevencija nasilja ključna i najvažnija za stvaranje bezbrižne sredine za decu.
– Deca traže da govore o svojim problemima koji su prisutni, a mi smo ti koji bi trebalo da nađemo rešenje, najbolje i najbezbednije za njih, dodala je Dragana Bogosavljević iz Asocijacije učeničkih parlamenata.
EMN

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.