29.02.2024.
Aktuelno, Izdvojena vest

INĐIJA

Neuspešna prodaja „Energo Zelene“

„Energo Zelena“ neće dobiti novog vlasnika jer je Ministarstvo privrede proglasilo neuspešnom prodaju tog inđijskog preduzeća, jer nije bilo zainteresovanih kupaca. Kako su objavili mediji, ministarstvo je u decembru prošle godine objavilo Javni poziv za učešće u postupku javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje kapitala subjekta privatizacije „Energo Zelena“ doo Inđija. Početna cena iznosila je 10,6 miliona evra, što je i procenjena vrednost ovog preduzeća. Rok za prijave bio je do 12. februara 2024. godine, ali nijedna ponuda nije stigla. Inače, predmet prodaje bio je udeo u vlasništvu Republike Srbije od 87,23%, i udeo u vlasništvu Autonomne pokrajine Vojvodina od 12,77%, što predstavlja 100% ukupnog kapitala.
Država je postala vlasnik 2019. godine, do tada, belgijske kompanije „Energo Zelena“ u Inđiji, nakon što je Vlada donela odluku o izmenama i dopunama osnivačkog akta društva. Tada je navedeno da će se društvo baviti tretiranjem i odlaganjem otpada, koji nije opasan, ni čvrst.
Pomenutu kompaniju u Inđiji osnovali su Belgijanci 2010. godine sa ciljem izgradnje postrojenja za neškodljivo uklanjanje sporednih proizvoda životinjskog porekla. Uložili su 21,5 miliona evra, ali su dve godine kasnije odustali od daljeg poslovanja zbog, kako su naveli, „povreda odredbi bilateralnog sporazuma o najpovlašćenijoj naciji“.
M. Đ.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.