16.11.2023.
Kultura

U BEOČINU OTVORENA MEĐUNARDONA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „PRAVOSLAVLJE NA INTERNETU“

Rekordan broj prijavljenih u godini punoletstva


U subotu, 11. novembra je u Kulturnom centru opštine Beočin otvorena izložba „Pravoslavlje na internetu“ koju 18. godinu zaredom pod pokroviteljstvom opštine Beočin organizuje Društvo ljubitelja fotografije, filmskih i video-ostvarenja „Beofoto“. Izložbu je svečano otvorila predsednica opštine Beočin Biljana Janković. Ona je u svom obraćanju čestitala organizatorima punoletstvo projekta koji na jedinstven način predstavlja Beočin u međunarodnim razmerama i svake godine okuplja veliki broj autora iz svih krajeva sveta oko ideje promovisanja pravoslavlja na internetu.
– Tema pravoslavlja je za sve nas veoma značajna, a prezentovanje vrednosti našeg duhovnog nasleđa, običaja i života koji danas živi Pravoslavna crkva je poduhvat vredan svake pohvale i pažnje. Opština Beočin će nastaviti da prati i podržava rad „Beofoto“ društva kojima želim još mnogo uspešnih foto susreta i okupljanja kod nas. Sigurna sam da će publika večeras, ali i u narednim danima uživati u velikom izboru fotografija koje su obuhvaćene na izložbi, istakla je Janković i uputila iskrene čestitke autorima čije su fotografije prema proceni žirija nagrađene.
Pristune su u svojim obraćanjima pozdravili i paroh beočinskog Hrama „Svetog Vasilija Ostroškog“ Miloš Marijanac kao i direktorka Kulturnog centra opštine Beočin Tanja Drljača.
Publika je u večeri otvaranja izložbe posebno uživala u nastupu susečkog pojačkog sastava „Blagovestitelj“ koji su izveli nekoliko svojih numera duhovne muzike.
Kako u Udruženju „Beofoto“ navode, pred žirijem Foto saveza Srbije nije bio nimalo lak zadatak jer je na ovogodišnji konkurs pristiglo ukupno 526 fotografija od strane 126 autora što je do sada rekord po broju učesnika. Na izložbi je predstavljeno 75 fotografija koje su pristigle iz Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Poljske, Rusije, Australije, Rumunije, Bugarske, Crne Gore i 36 mesta iz Srbije.
Za najbolju kolekciju fotografija proglašena je kolekcija autora Milorada Milićevića iz Leskovca. Druga nagrada pripala je Vladimiru Điniću iz Šapca dok je treću nagradu osvojila Vesna Mijailović iz Požege.
U kategoriji pojedinačnih fotografija, prvu nagradu osvojio je Dimče Korunoski iz Ohrida za fotografiju pod nazivom „Bog se javi“. U istoj kategoriji, drugu nagradu osvojio je Slobodan Čavić iz Šimanovaca, a treću Jelena Pavlović iz Kragujevca.
Foto: Beofoto

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.