16.11.2023.
Društvo, Kultura

GRADSKA BIBLIOTEKA U RUMI: POČEO PROJEKAT „ZVUK KULTURE“

Prilagođavanje slepim, slabovidim i gluvim osobama


Gradska biblioteka „Atanasije Stojković“ u Rumi prva je u Vojvodini koja nudi tehničke uslove kako bi sadržaji koje ona realizuje bili dostupni gluvim, slepim i slabovidim osobama. Ti uslovi su obezbeđeni realizacijom projekta „Zvuk kulture“ koji je finansiralo Ministarstvo kulture i lokalna samouprava. Zvanično je početak rada sa novim sadržajima obeležen osmog novembra. Cilj je sve kulturne sadržaje, koji se realizuju u Gradskoj biblioteci, načiniti dostupnim osobama sa invaliditetom, tačnije slepim i slabovidim osobama, kao i osobama oštećenog sluha.
Dragana Đorđević, viša bibliotekarka koja je i osmislila ovaj projekat ističe da se radi o pionirskom projektu.
– Projekat je podrazumevao dve faze. Prva je bila izrada taktilne table na Brajevom pismu gde je prikazano čitavo zdanje naše biblioteke i ona će omogućiti korisnicima da se lakše snalaze u ovom prostoru i da osete slobodu da dođu u biblioteku i prisustvuju tim sadržajima. Drugi se ticao implementacije indukcione petlje koja služi za amplifikaciju govora, koja omogućava osobama oštećenog sluha da jasnije čuju glas ili zvuk oko sebe, kaže Dragana koja dodaje da je ovo prvi takav projekat u Vojvodini.
Završetku ovog projekta i početku rada rumske biblioteke sa ovim novinama u inkluziji osoba sa invaliditetom prisustvovao je i Velibor Pilić, predsednik Saveza slepih Vojvodine, sekretar i članovi udruženja MO Saveza slepih i slabovidih Rume, kao i predstavnici Udruženja „Althea“ iz Beograda, koji su bili saradnici na projektu.
– Ovakvih mapa nema u Vojvodini, nešto slično postoji u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, gde su radili pojedine eksponate prilagođene slepima, ali ovakva mapa mislim da je jedina u Vojvodini. To je veoma značajno, jer se mnoge slepe osobe kreću same i kada dođu u biblioteku mogu na taj način da percipiraju gde se šta nalaza i tako lakše dođu do odeljenja koje im treba. Zaista je ovo lep i velik događaj i drago mi je što sam danas u ovom vašem hramu kulture, kaže Pilić.
Ovom događaju u Gradskoj biblioteci je prisustvovala i predsednica Opštine Aleksandra Ćirić Bošković koja je istakla da je ukupna vrednost projekta 254.000 dinara, te da je u obezbeđenju delom učestvovala i lokalna samouprava.
– Ovo je višestruko značajno za našu biblioteku i za našu opštinu, jer svi programi i sadržaji biblioteke postaju dostupni i slepim i gluvim osobama. Ovim projektom naša biblioteka postaje prva u Sremu i među prvih pet u celoj zemlji koja ima ovu taktilnu tablu na Brajevom pismu za slepe i slabovide i indukcionu petlju za amplifikaciju govora, odnosno zvuka za osobe sa oštećenjem sluha. Tako smo tehnički unapredili rad i sadržaj naše biblioteke. Naredne godine nastavljamo sa daljim usavršavanjem u tehničkom smislu, jer ćemo i dalje konkurisati kod Ministarstva kulture kako bi svako odeljenje u biblioteci bilo pokriveno sa taktilnom tablom i indukcionom petljom, rekla je predsednica Ćirić Bošković.
S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.