Aktuelno

Sa obeležavanja Dana borca

Povodom Dana borca, 4. jula, delegacije lokalne samouprave i boračkih organizacija su položile vence na Spomen obeležja stradalima u Drugom svetskom ratu na Gradskom groblju u Rumi.
Na dan kada je u Beogradu 1941. godine održana sednica Politbiroa CK KPJ na kojoj je doneta oduka o podizanju ustanka naroda Jugoslavije protiv fašističkih zavojevača, podsetio je prvo Predrag Vukmirić, sekretar SUBNOR-a Ruma.
Posle sednice KPJ, već 7. jula u Beloj Crkvi partizani napadaju žandarmerijsku stanicu, koja je bila u službi nemačkih okupacionih snaga, i nakon toga srpski narod kreće u oružane borbe širom zemlje.
– Srpski narod je prvi u porobljenoj Evropi ustao na oružanu pobunu protiv fašizma, koji je pretio da porobi ceo svet. Danas, kao potomci naših slavnih predaka, dužni smo da se setimo boraca za slobodu protiv fašizma, kao i svih stradalih u svim oslobodilačkim ratovima našeg naroda, poručio je Vukmirić.
Obraćajući se okupljenima na Gradskom groblju, Stevan Kovačević, predsednik SO Ruma je rekao da je na ovaj dan počela četvorogodišnja borba našeg naroda za oslobođenje od fašističkog tiranina. Rezultat te borbe su brojni stradali civili, brojni poginuli pripadanici narodnooslobodilačkog pokreta i pokreta otpora, spaljena sela i gradovi, uništene fabike, uništena infrastruktura…
– Niko se nije nadao da će se samo nekoliko decenija kasnije to isto zlo u malo sofisticiranijem obliku ponovo ovaplotiti, da će nam umarširati na istorijsku i političku scenu. I to pokazuje da uvek moramo imati na umu da ovakve datume i ovakve podvige ne smemo nikada zaboraviti, jer ako njih budemo zaboravili, zlo će se vraćati u još većem i gorem obliku. To takođe govori da, kao narod danas, moramo biti jednistveniji nego ikada, jer podele među nama su najplodnije tlo da mračne sile zavladaju na istorijskoj i političkoj sceni, rekao je Kovačević.

S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.