Aktuelno

Šest decenija istraživanja manastira Manasija

Izložba „Manastir Manasija – šest decenija istraživanja i zaštite“ otvorena je 3. jula u Kulturnom centru, u organizaciji Zavičajnog muzeja Ruma, Zavičajnog muzeja Jagodine i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.
To je bio i prvi program Zavičajnog muzeja Ruma u okviru Kulturnog leta, a ova lepa i zanimljiva izložba biće otvorena do 17. jula.
Izložba je posvećena arheološkim istraživanjima i konzervatorskim radovima na novootkrivenim objektima i fortifikaciji manastira Manasija.
Smiljana Dodić, muzejska savetnica arheolog Zavičajnog muzeja Jagodina, kaže da su Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i Zavičajni muzej Jagodina 2014. godine premijerno jagodinskoj publici predstavili rezultate istraživanja koje Zavod sprovodio od pedesedtih godina 20. veka pa do te 2014. godine, na prostoru manastirskog kompleksa.
– U pitanju su radovi koji se tiču arhiteksture, konzervacije, restauracije, slikarstva, ali i sistematskih arheoloških istraživanja. Manastir Manasija je jedan od dva sistematski istražena manastira u Srbiji, a drugi je Studenica, kaže Dodić.
Ona ističe da se 2006. godine desilo i najveće arheološko otkriće tih radova, kojim je razrešena viševekovna dilema o mestu sahrane despota Stefana Lazarevića, koji je i ktitor manastira.
– Tada su u saglasje došli pisani izvori i praksa, a svoju završnu reč je rekla ekzaktna nauka. Tada je prvi put upotrebljena DNK analiza u arheološkoj struci. Zahvaljujući svim tim istraživanjima manastir Manasija se nalazi na tentativnoj listi UNESK-a, kaže Smiljana Dodić.
Radovi su završeni 2018. godine.
Na izložbi u Rumi može se videti deo te velike priče i velikog istraživanja: radi se o oko 100 predmeta,najviše keramike, trpeznom i kuhinjskom posuđu, gvozdenim alatima , predmetima lične pobožnosti, ali i kopijama fresaka iz samog manastira i manastirske crkve Sv Trojice. Izložbu prati i 14 info panoa koje potpisuje dizajner Đorđe Filipović.
Uroš Nikolić, direktor Zavičajnog muzeja Ruma kaže da je ovo prva gostujuća izložba Zavičajnog muzeja Jagodine u Rumi.
– Reč je o najvećem graditeljskom dostignuću moravske Srbije i zadužbini i grobnom mestu Stefana Lazarevića. Manastir je i zaštićemo kulturno dobro od izuzetnog značaja na tentativnoj listi UNESK-a. Znači očekujemo i zvanični ulazak na listu UNESK-a, što sam manastir i zaslužuje, rekao je Nikolić.
Izložbu o otkrićima vezanim za manstir Manasija otvorila je Aleksandra Ćirić, predsednica Opštine.
– Manastir Manasija je jedan od naših najznačajnijih manastira. Ovo je jedna dragocena izložba kako sa arheološkog tako i istorijskog stanovišta. Svakao je vredno videti sve te artefakte nađene tokom šest decenija arheoloških istraživanja, rekla je Aleksandra Ćirić.

S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.