04.07.2023.
Aktuelno

Mitrovica dobija bistu Nikole Tesle

U organizaciji Tesline naučne fondacije iz Amerike i Srbije (TNF) od 8. do 11. jula biće organizovana manifestacija „Dani Nikole Tesle 2023“ na više lokacija u Srbiji, saopšteno je iz te fondacije. Manifestacija će se održati u Beogradu, u Kolarčevom narodnom univerzitetu, u Srednjoj tehničkoj školi „Nikola Tesla“ u Sremskoj Mitrovici i u Naučnom parku u Šapcu.
nikola tesla spomenik

Program „Susret Teslinog naroda u Beogradu“ sufinansirala je Uprava za dijasporu i saradnju sa Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, saopšteno je iz Tesline naučne fondacije.

Osnivač TNF iz Filadelfije Nikola Lončar rekao je daTeslina naučna fondacija ovakve manifestacije organizuje od 2010. godine u SAD, a od 2013. godine i u Srbiji.

„Na našu veliku radost, ove godine postavljamo dve nove Tesline biste – jednu u školi u Sremskoj Mitrovici, a drugu u Naučnom parku u Šapcu. Bistu u Sremskoj Mitrovici poklanja Radovan Ždrale, koja je njegovih ruku delo i koja je urađena od poludragog kamena sa Fruške Gore i biće trajno izložena na postamentu u holu Srednje tehničke škole. Bistu u Šapcu poklanja TNF, i rad je akademskog vajara Bojana Mikulića“, rekao je on.

Dodao je da će se u manastiru Šišatovac služiti pomen Teslinom ujaku Petroniju Trbojeviću koji je za života bio vezan za taj manastir na Fruškoj Gori, gde je i sahranjen, dok će se u manastiru Petkovica služiti pomen Georgini-Đuki, majci naučnika.

Član Upravnog odbora TNF Srbija Predrag Karasović rekao je da je edukacija mladih veoma važna zbog čega se intezivno radi na otvaranju Tesla klubova u školama, kako u Srbiji tako i širom planete. Dodaje se da je ulaz na manifestaciju slobodan, a svi zainteresovani za praćenje programa u Beogradu treba da se prijave na teslinnarod@gmail.com. Broj mesta na Kolarcu je ograničen.

Izvor: Tanjug

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.