Aktuelno

DVA VEKA VAROŠICE MALE MITROVICE

Izašla je knjiga hronika o Mačvanskoj Mitrovici

Izdavač Kulturno-prosvetna zajednica Srbije i autor Miomir Filipović Fića, pozivaju na promociju u petak 30. juna od 18 časova u prostoru škole u Mačvanskoj Mitrovici

Napisana je prvi put knjiga hronika o Mačvanskoj Mitrovici, povodom dva veka od kako je ovo mesto proglašeno varošicom. Knjiga je na 352 strane ili 22 tabaka B 5 formata sa tvrdim povezom i veoma zanimljivim podacima od kojih se neki prvi put saznaju o ovom mestu.
Autor je knjigu hroniku sačinio po oblastima i vremenu odvijanja života u Maloj Mitrovici, kako se mesto razvijalo od jedne porodice koja se prva doselila iz Zasavice, pa do ulice i poneke kuće do danas sa više desetina ulica i hiljadu i po domaćinstava.
Zanimljivo je pročitati odakle su sve došle porodice u poslednjih stotinak godina da žive u Maloj Mitrovici. Za to vreme doselilo se oko 900 porodica iz skoro 220 mesta sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Sve te porodice su u knjizi.
Zatim, priča kako je vlada Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca donela odluku da se pre više od sto godina baš u Maloj Mitrovici podigne brodogradilište kad je na rekama Savi i Dunavu bilo mnogo pogodnijih mesta u velikim gradovima.
Veliki deo knjige je posvećen fudbalu koji se u Maloj Mitrovici igra 100 godina, a posebna priča je o fudbalerima Podrinja sa velikim brojem fotografija.
Više stranica u knjizi je posvećeno trgovačkom i zantaskom životu mesta, kao i aktivnostima samih meštana kroz samoinicijativu da se što više izgradi i podigne standrad života.
Priličan prostor je posvećen istoriji škole u Maloj Mitrovici, kao i sedištu opštine i poljoprivrednog dobra za severni deo Mačve
U knjizi su zabeležene značajne ličnosti koja su rođena ili živela u Maloj Mitrovici. Gotovo da nema imena koje je nekada živelo,a i od onih koji sada žive u Mačavnskoj Mitrovici da se ne pominju po bilo kom osnovu ako su aktivni na stvaranju opšteg kulturnog miljeja sredine u kojoj se živi. Tako da mnoge porodice mogu naće sebe od predaka, preko roditelja, samih sebe i njihove dece, da su njihova imena zabeležena u ovoj knjizi.
O knjizi se očekuje da govore general Vojske Srbije Dragan Avrić, rodom iz Drenovca, prof. dr Jovan Janjić, kulturolog. živi u Belotiću, prof, dr Anđelka Lazić, lingvista iz Šapca i reditelj i dramski pisac Živorad Žika Ajdačić, rodom iz Dragačeva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.