Poljoprivreda

RIVICA

Ministarka Tanasković u poseti gazdinstvu Petričević

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković posetila je 15. juna poljoprivredno gazdinstvo porodice Petričević u Rivici, gde je

o aktuelnoj situaciji u poljoprivredi razgovarala sa proizvođačima iz iriške opštine. Po obilasku gazdinstva, Jelena Tanasković je izrazila zadovoljstvo onim što je videla.

– Mislim da je Branislav Petričević pravi primer uspešnog poljoporivednika, koji se bavi ratarstvom, povrtarstvom i voćarstvom i ima takav vozni park poljoprivredne mehanizacije na kojem može da se pozavidi. Cela porodica radi i korisnici  su i subvencija i IPARD-a, rekla je ministarka Tanasković.

Ona je dodala da se može uz pomoć države održavati poljoprivredno gazdinstvo i to dobro i kvalitetno.

– Sve ono što sam videla je definitivno onako kako bi trebalo da bude i to sve izgleda evropski, istakla je Jelena Tanasković.

U Rivici su bili i Vladimir Galić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, i Tihomir Stojaković, predsednik Opštine Irig. On je istakao da je važno za iriške poljoprivrednike što je ministarka Tanasković došla i što će moći da od nje dobiju odgovore na sve ono što ih interesuje.

– Mi iz godine u godinu povećavamo budžet za poljoprivredu. Ulažemo u putnu infrastrukturu, odnosno atarske puteve, imamo i subvencije za naše poljoprivrednike. Dajemo sredstva za refundaciju za mašine koje su poljoprivrednici kupovali. U narednoj godini planiramo da osmislimo jednu liniju za naše vinogradare, za podizanje novih zasada vinograda, kaže Stojaković.

Branislav Petričević je mlad čovek od 39 godina, a poljoprivredom se bavi i njegova porodica. Obrađuje 200 jutara zemlje pod ratarskim kulturama, ali ima i 15 jutara voća, kao i 14 jutara pod dinjama i paradajzom.

– Samo nas muči cena, ona uvek varira. Jesenas je bilo jako skupo đubrivo tako da smo ušli u proizvodnju sa skupim đubrivom. Sada se priča da će cena pšenice biti od 18 do 20 dinara što je jako malo, s obzirom na to da smo đubrivo uzimali po 107 dinara. Bilo bi dobro bar da bude 27-28 dinara sada u žetvi, računa Branislav.

Osim ratarske i povrtarske proizvodnje, Branislav ima i 200 svinja i petnaestak krmača. I tu je opet osnovni problem cena – u svinjarstvu one variraju.

– Trenutno su mislim,  255 dinara žive vage i to je dobro, ali čujem da će sada da padaju, kaže Branislav Petričević.

On ističe da koristio i sredstva iz IPARD programa i to za kupovinu traktora, a pre toga je kupio i jedan za voće. Prema njegovom mišljnju, nisu tačne priče da je do ovih sredstava izuzetno komplikovano doći, kako mnogi poljoprivrednici misli i ne konkurišu.

 S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.