22.06.2023.
Društvo

STŠ „MILENKO BRZAK UČA“

Otvaranje smera za saobraćajne tehničare pun pogodak

U rumskoj Tehničkoj školi „Milenko Brzak Uča“ prošle godine je prvi put bio moguć upis učenika za smer tehničar drumskog saobraćaja. Posle dugog niza godina, ova škola je obogatila svoju ponudu smerova za svršene osnovce i ovo se pokazalo kao pun pogodak – od 30 slobodnih mesta, sva su popunjena, a po interesovanju se moglo otvoriti još jedno puno odeljenje. Pritom, za ovaj smer je prošle godine bio potreban i najveći broj bodova za upis od svih rumskih srednjih škola.

– Osluškivali smo potrebe i želje naših osnovaca, a lokalna samouprava nam je izašla u susret i podržala nas kada smo im izložili naše ideje da otvorimo ovaj smer. U momentu  kada smo krenuli u ovu  priču, 42 prvaka je putovalo u Šabac, Novi Sad ili Inđiju.Omogućili smo im da ovaj smer pohađaju u svom gradu, a smanjili smo i troškove, jer lokalana  samouprava snosi troškove prevoza  za učenika, kaže direktorka škole Vesna Ilić.

Direktorka Ilić dodaje da su želeli da budu i inovativni po pitanju obrazovnih profila, jer dugi niz godina nisu ništa menjali, pa su imali stalno iste smerove za upis. Prva iskustva su pozitivna, nema problema sa učenicima čiji je uspeh na zavidnom nivou. Još jedna zanimljivost vezana za ovaj smer je i podatak da je od 31 učenika, čak 18 devojčica.

– Toliko devojčica nismo ranije imali ni po celoj generaciji za druge obarzovne profile, ističe Vesna Ilić.

Jelena Antić Gagić, diplomirani inženjer drumskog saobraćaja, profesorka je  u Tehničkoj školi i  predaje predmete iz oblasti saobraćaja. Ona kaže da ovaj smer daje uskostručno obrazovanje iz oblasti za koju se deca školuju, a to je tehničar drumskog saobraćaja. Program je u prvoj godini malo opštiji, manji je broj stručnih predmeta, svega tri, ali svake sledeće godine se njihov broj povećava, tako da će ova prva generacija u drugom razredu imati već  šest stručnih predmeta i praktičnu nastavu, koju imaju i na prvoj godini.

– Pored toga što imamo više učenica, čak 18, moram da kažem da su svi učenici upravo ovaj smer naveli kao svoju prvu želju kod upisa. Lane je čak 64 mladih ljudi kao svoju prvu želju navelo upravo ovaj smer, kaže Jelena Antić Gagić.

Završetkom školovanja se pruža i veliki spektar mogućnosti za zaposlenje, a mnogi su učenici iskazali želju da i dalje uče i upišu neki fakultet.

– Smatram da je otvaranje ovog smera pružilo mogućnost Rumi, ali imamo  đake i iz Iriga da konačno dobiju stručan i obrazovan kadar iz oblasti saobraćaja, ističe Jelena Antić Gagić.

U ovoj prvoj generaciji, najbolji učenik je Vuk Jovanović iz Rume. On kaže da je još u sedmom razredu razmišljao koju će srednju školu da upiše, prvo je to bilo računarstvo, ali se ipak opredelio za tehničara drumskog saobraćaja.

– Svidelo mi što po završetku imam široke mogućnosti za nastavak školovanja i ova prva godina je  apsolutno opravdala moja očekivanja. Najinteresantniji su mi bili saobraćajni sistemi, kao i praksa koja će se u narednim godinama povećavati, ali  i stručni predmeti, kaže Vuk koji će se, po završetku srednje škole, možda opredeliti za Saobraćajni fakultet ili neki od tehničkih fakulteta.

Među 18 učenica je i Gordana Subotić iz Neradina.

– Htela sam da upišem taj smer u Novom Sadu, ali je problem bio putovanje. Videla sam da je smer otvoren i u Rumi i odlučila sam se, uz dogovor sa roditeljima, za upis. Bila sam druga na rang listi. Zadovoljna sam kako sam završila prvu godinu, ali je moglo i bolje, svakako da ću uložiti više truda u narednoj školskoj godini, rekla nam je Gordana.

S. Džakula

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.