22.06.2023.
Kultura

USKORO 10. „MISTER VORKI FESTIVAL“

U konkurenciji ukupno 100 filmova

 

Jubilarni, 10. Međunarodni festival filmske umetnosti „Mister Vorki“, biće održan od 21. do 25. juna u Kulturnom centru „Brana Crnčević“ i Gradskoj biblioteci „Atanasije Stojković“u Rumi – rečeno je na konferenciji za novinare, koja je održana 13. juna.

U takmičarskom programu jednominutnih filmova, prema izboru selektora Marka Kostića, biće prikazan  81 film, a do sada će biti prikazan najveći broj domaćih ostvarenja.

O nagradama u ovoj kategoriji odlučivaće regionalni tročlani žiri u sastavu: Ivana Kronja, teoretičarka kulture i filmska kritičarka iz Beograda, Vladislav Knežević, filmski autor iz Zagreba, i Milen Alempijević, umetnički direktor festivala „Animanima“ iz Čačka. – Ove godine tema jednominutnih filmova je bila „Film i 21. vek“, kaže selektor Kostić.

Prema izboru selektora Milana Milosavljevića, u takmičarskom programu kratkometražnih filmova pod nazivom „9413“, biće prikazano 19 ostvarenja, raznovrsnih kako po stilskom tako i po žanrovskom određenju. Odluku o najboljim kratkim filmovima doneće Alan Braun, reditelj eksperimentalnih filmova iz kanadskog Montreala.

U tri takmičarske večeri biće prikazana i četiri domaća filma : „Debeli utorak“ Aleksandrije Ajduković, „Neprilagođeni“ Dejana Petrovića, „Zvezda“ Danila Stanimirovića i „Čekaj me ovde“ Alekse Borkovića.

U netakmičarskom programu „Panorama domaćeg kratkog filma“, biće prikazano pet domaćih dokumentarnih i igranih kratkometražnih filmova.

Na zvaničnom otvaranju, 22. juna biće dodeljena novoosnovana nagrada direkcije festivala „Slavko Vorkapić”, domaćem istaknutom filmskom reditelju Želimiru Žilniku za prepoznatljivost i doslednost filmskog stila i izraza – kako stoji u obrazloženju. Iste večeri, biće upriličeno i otvaranje izložbe „Sonja Savić – devojka iz grada”, koja se realizuje u saradnji sa Umetničkom galerijom „Nadežda Petrović” iz Čačka.

Članovi žirija, održaće svoja predavanja i prezentacije, a kultni beogradski muzički autor Nikola Vranjković održaće koncert 23. juna, u Velikom holu Kulturnog centra.

Za vizuelni identitet plakata festivala pobrinuo se lokalni umetnik Dejan Delić, a džingl festivala je uradio  animator iz Bora Mihajlo Dragaš. Rumski umetnici Branislav Crvenković i Željko Radić su kreirali nagrade festivala.

Osnivač i organizator festivala je Nezavisni filmski centar „Vorki Tim“, koji neumorno nastavlja misiju propagande života i dela velikana filmske umetnosti – Slavoljuba Slavka Vorkapića, rođenog u Dobrincima,  u saradnji sa Kulturnim centrom „Brana Crnčević“ i Gradskom bibliotekom „Atanasije Stojković“.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i Opština Ruma.

S. Džakula

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.