Sport

SLAVKO STEVIĆ DOPUTOVAO JE IZ SAD – DA BI NASTUPAO ZA REPREZENTACIJU SRBIJE I AK „SREM“

Tek se očekuju najbolji rezultati

Najbolji srpski skakač u vis i član Atletskog kluba „Srem“ Slavko Stević koji se nalazi  na studijama u Sjedinjenim Američkim Državama  došao je prošle nedelje u Sremsku Mitrovicu, gde je sa matičnim klubom i reprezentacijom, pod trenerskom palicom Miroslava Eraka počeo pripreme za nastupajuća takmičenja – Ekipno prvenstvo Evrope  u Poljskoj, Prvenstvo Vojvodine, Balkansko prvensto i Državno prvenstvo Srbije. Slavko je u rodni grad doneo odličan rezultat – rekord svog kluba i Univerziteta jugoistočne Luizijane na kome inače studira. U pitanju je skok od 2,22 metra ostvaren proletos na univerzitetskom atletskom mitingu u Hamandu. Slavko je sezonu u Americi završio kao četvrtoplasirani skakač u vis na prestižnom nacionalnom takmičenju na otvorenom. Vremena za adatpaciju u Srbiji i Sremu nije bilo na pretek, jer je srpski atletičar već u nedelju, 18. juna otputovao na evropski ekipni šampionat, koji se u poljskom gradu Silesiji održava od 20. do 22. juna.

– Kada je reč o Evropskom prvenstvu, ja sam trenutno četvrti po rezultatima, ali to u većini slučajeva to ne znači ništa, jer je važno kako se takmičar  oseća na dan skoka. Posle ovog velikog takmičenja, idemo na atletski miting u Beogradu, gde mi je cilj da se upoznam sa novim atletskim stadionom izgrađenim pored dvorane, jer tamo nisam nikad skakao. Potom slede preostala prvenstva koja će potrajati do kraja jula ove godine. Zadovoljan sam ostvarenim rezultatima koji su iznad planiranih, a smatram da to još nije vrhunac koji bi trebalo da bude u julu ove godine na Balkanskom ili Prvenstvu Srbije, kaže Mitrovčanin koji je navršio 22 godine i smatra se velikim olimpijskim atletskim potencijalom Srbije.

Slavko, koji se nada dobrim rezultatima sa evropskog i balkanskog prvenstva, u tekućoj godini i takmičarskoj sezoni ostvario je napredak van svih očekivanja, što može da potvdi i trener Erak, koji planski rukovodi napretkom srpskog skakača u vis. Toga je svestan i sam takmičar koji tvrdi da je značajno poboljšao tehnički aspekt u načinu zaleta, odnosno izvođenja skoka. On svake godine „sazreva“ fizički i psihički i kako sam kaže, sve više shvata značaj tehnike u izvođenju skokova u vis. Univerzitetsku takmičarsku sezonu prošlog decembra počeo je u dvorani rezultatom od 2,10 metara, da bi na teksaškom mitingu u Hjustonu prvi put sa dobrim pokušajima „napao“ visinu od 2, 20 metara. Na završetku dvoranske sezone skočio je 2,21 i kvalifikaovao se za američko dvoransko nacionalno prvenstvo, gde je u konačnom plasmanu bio na 11. mestu od 16 najboljih skakača u vis na američkom kontinentu. Sezonu na pod otvorenim nebom Stević je počeo krajem marta sa znatno boljim rezultatima, među kojima je najznačajnija ostvarena visina od 2,22 metra ostvarena na mitingu „Strawberri Relays“ Univerziteta jugoistočne Luizijane početkom aprila. Ovaj rezultat, treći na američkim univerzitetima, nije ušao u zvaničan svetski atletski „ranking“ jer takmičenja nisu bila potpuno oficijalna, ali su dobar pokazatelj napretka i perspektive mladog takmičara. Nakon toga je zvanično preskočio 2,19, a bio je blizu visine od 2,23 metra. Potom se kvalifikovao za nacionalno američko prvenstvo na otvorenom, gde je u gradu Ostinu skokom od 2,16 metara završio kao četvrti u državi i za to dobio priznanje, odnosno sveamerički nacionalni trofej kao jedan od osam najboljih skakača u vis. Bio je prvi ateletičar koji je u Americi učestvovao na najvećim nacionalnim takmičenjima u dvorani i na otvorenom. Inače, rezultat od 2,22 metra trenutno je deseti najbolji skok u Srbiji svih vremena. Pred Slavkom su definitivno veliki izazovi i još bolji rezultati. Studije u SAD – u privodi kraju i planira da u atletici ostane duži niz godina. Sledeći izazov biće norma za narednu Olimpijadu 2024. godine, a ukoliko se postigne odgovarajući „ranking“ moguće je učešće i na ovogodišnjem svetskom prvenstvu. Slavko Stević trenutno je među 130 najboljih svetskih skakača u vis a predstojeća takmičenja mogla bi doprineti njegovom skoku na svetskoj rang listi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.