15.06.2023.
Poljoprivreda

POLJOPRIVREDNA STRUČNA SLUŽBA U SREMSKOJ MITROVICI

Održan Dan polja

U ataru Čalme je održan Dan polja posvećen strnim žitima, u organizaciji Poljoprivredne stručne službe u Sremskoj Mitrovici, osmog juna. Okupio se veliki broj poljoprivrednika, savetodavaca i stručnjaka iz ove oblasti, koji su razmenili iskustva. Struka je pokazala svoja ogledna polja, na kojima su prevaziđeni problemi u velikoj meri, iako su zahvaćena nepogodama.

– Trudimo se da osim razgledanja oglednih polja obezbedimo i pokaznu vežbu. Sada je to kalibracija prskalica, odnosno tehnička ispravnost prskalice. Obavezno je od 1. januara prošle godine da poljoprivrednici imaju sertifikat o ispravnosti. Potvrdu dobijaju kod nas, koja je potrebna za apliciranje za IPARD programe, a nosi određene benefite i za razne druge konkurse koji će biti raspisani kod pokrajinskog i republičkog nivoa vlasti, izjavio je Stevan Savčić, direktor Poljoprivredne stručne službe u Sremskoj Mitrovici.

Stanija Rogulja, poljoprivrednica iz Čalme, rekla je da su joj ovakva okupljanja na terenu veoma značajna kako bi dobila dodatna znanja na osnovu iskustava iz oglednih useva, posebno jer proizvodna godina zbog vremenskih prilika ne ide na ruku.

– Kod nas se ječam povio zbog udara leda, ali na svu sreću, šteta nije mnogo velika. Pšenica, soja i kukuruz su na našoj njivi dobro, tu smo izbegli talas padavina, izjavila je Stanija Rogulja.

Na terenu su redovno i gradske nadležne institucije, koje su i ovog puta pohvalile organizaciju Poljoprivredne službe, naročito u periodu kada je poljoprivrednicima svaki savet dobrodošao.

– U prilici smo da sa stručnjacima iz Poljoprivredne stručne službe i njihovim saradnicima iz semenskih kuća, razmenimo iskustva, da se naši poljoprivredni proizvođači posavetuju i da vidimo oglede strnih žita. Sama godina je izazovna, pa da vidimo kako struka može pomoći i kako smo odgovorili na te izazove. Stalno smo na terenu, a nepogode se dešavaju gotovo svake nedelje. Možemo da vidimo da se usevi polako izvlače posle nepogoda. Štete svakako ima, ali u kojoj meri, ostaje da vidimo kada dođe skidanje useva, ocenio je Vladimir Nastović, v. d. načelnika Gradske uprave za poljoprivredu.

Manifestaciji su prisustvovali i Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, i Aleksandar Panovski, podsekretar u Sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Kako je još najavljeno na Danu polja, od 12. juna počinje prikupljanje pesticidnog otpada na teritoriji grada Sremska Mitrovica. Ta akcija će trajati 15.

A. D.

Foto: B. T.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.