15.06.2023.
Kolumna: Malo izoštreno, Kolumne

Među onima od kojih se nešto krije

Neki među nama osećaju se nelagodno što se pokret protiv nasilja, pod imenom „Srbija protiv nasilja”, odvija bez njihovog učešća. Kakav si ti to čovek, kažeš sebi, ako se još nisi pridružio onima koji su protiv nasilja, i dođe ti da u subotu kreneš i nađeš se u 18 sati među hiljadama protivnika nasilja, sličnih sebi. Razlog zbog koga nikako da kreneš je iščekivanje da ti organizatori „Srbije protiv nasilja” objasne protiv kog nasilja se pokret ustremio, pa da u skladu sa time pripremiš svoju odlučnost, zašto ne i strast.

Jer, ako je u državi zavladalo nasilje, ako nas nasilnici zaskaču u tesnim ulicama, ako nam prebijaju nezaštićene, ako nas hapse zbog novinskog teksta protiv vlasti, protiv vere i protiv imena i dela državnih funkcionera, onda je zaista kukavički i neodgovorno ostati u kući subotom u 18 sati.

Ako si pak pozvan na proteste protiv nasilja kao fenomena, onda ćeš proceniti šta ti je preče subotom u 18. Ako si pozvan na proteste protiv fenomena nasilja, onda nije hitnja da bi krenuo baš u subotu u 18. Fenomen nasilja je pojam, nije nikakav entitet koga će uplašti hiljade zbijenih protivnika nasilja.

Konkretnost zahteva „Srbije protiv nasilja”, koja podrazumeva temeljne privremene mere kao što su smene šefova MUP-a i BIA-e, prelazna vlada, gašenje opasnih medijskih kuća koje promovišu nasilje i smena REM-a, koji ih pokriva, govori nam da protestanti misle na konkretno nasilje pod kjim više ne može da se živi. Ali izborom da na protestu jedan od glavnih govornika protiv nasilja bude glumac i reditelj koji iščekuje neizbežnu zatvorsku kaznu zbog brutalnog prebijanja kolege reditelja, organizatori „Srbije protiv nasilja” poručiše da ipak ne misle na konkretno nasilje nego na fenomen nasilja. I sam govornik jasno izjavi pred desetinom hiljada ljudi da on, eto, ne ume da savlada svoju nasilnost, ali da očekuje od prosvjednika da budu bolji od njega i da nastave sve dok ne sruše vlast koja je za nasilje.

I kako sad, posle njegovog govora, da eliminišeš osećaj da se „Srbija protiv nasilja” ustremila na fenomen nasilja? Kako da se pokreneš na hitno rušenje vlasti zbog fenomena nasilja, zbog osećaja da se nasilje uspostavilo u državi?

Jedino zbog čega bi vredelo da kreneš subotom u 18 časova, zbijen sa hiljadama istomišljenika, jeste privođenje pravdi neposredno odgovornih za nedavne masovne zločine nad decom i mladima, i privođenje pravdi onih koji su za zločine odgovorni objektivno. Ali, neposredni izvršioci ovih masovnih zločina su „procesuirani”, što je svakako termin koji je veoma daleko od pravične kazne, a pretpostavljeni potencijalni izvršioci predali su državi desetine hiljada ubojnih srdstava u nelegalnom vlasništvu. Objektivno odgovorni opet nisu imenovani konkretni pojedinci i institucije, objektivno odgovoran je opet fenomen, Kantov pojam, ravnodušan na pokret hiljada protivnika nasilja.

Mnogi od nas ne sumnjaju da je učesnicima „Srbije protiv nasilja” dogorelo do nokata i da zato protestuju. Ali neka nam kažu šta im je to dogorelo do nokata, možda ćemo shvatiti da je i nama. Ako je reč o neizdrživoj žudnji za vlašću, neka nam objasne zašto je njima tako teško, a nama sasvim normalno da živimo bez vlasti u rukama. Ako je prezir prema sopstvenom narodu dogoreo do nokata, neka nam prikažu to nakazno lice sopstvenog naroda koje mi ne uspevamo da vidimo, pa možda i mi ostali počnemo da ga mrzimo, i možda odmah izađemo na proteste protiv sebe.

Jedan od prvaka prosvjeda „Srbija protiv nasilja”, poznat po velikom potkazivačkom poduhvatu protiv Putinovih špijuna u Srbiji, zavapio je moleći suorganizatore da ne dopuste govor Svetlane Bojković, jer glumica ima kritički odnos prema politici Zapada u vezi sa ratom u Ukraniji. Znači li to, zapitaš se, da „Srbija protiv nasilja” nešto krije od nas koje poziva da joj se pridružimo.

Drugi ugledni aktivista  „Srbije protiv nasilja” poziva te da izađeš u subotu na ulice Beograda, zamisli odakle, sa trga Majdan u Kijevu, svetskog simbola promene vlasti bez izbora, i pritom završava poziv zagonetnom objavom: „I samo da znate, ništa nije slučajno.” I postaje ti potpuno jasno da ćeš, ako kreneš u subotu u Beograd, da bi bio među onima kojima je i fenomen nasilja dogoreo do nokata, uspeti da budeš među onima od kojih „Srbija protiv nasilja” nešto krije.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.