25.05.2023.
Društvo

POSETA RUSKIH UDRUŽENJA SOMELIJERA SREMSKOJ MITROVICI

Otvaraju se vrata ruskog tržišta za sremska vina

Predstavnici Udruženja somelijera Rusije i Udruženja somelijera Sankt Peterburga posetili su Sremsku Mitrovicu sa ciljem da se sremska vina u skorijoj budućnsosti nađu na vinskim kartama velikih ugostiteljskih objekata u Rusiji. Njih je dočekao u Sremskoj Mitrovici, prilikom posete Turističkom info -centru Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice. Imali su priliku da degustiraju vina jednih od najprepoznatljivijih vinarija sa ovih prostora.

– Utisci su fenomenalni. Za mene predstavlja veliko zadovoljstvo proces proučavanja ne samo vina, nego i istorije proizvodnje vina u Srbiji. Primetio sam da ovde postoji raznolikost sorti, vina i tehnologije kojima se vino proizvodi, ali i onoga čime vaši vinogradari raspolažu. Za mene je veliko zadovoljstvo da učestvujem u promociji srpskog vina u Rusiji, izjavio je Evgenij Šamov, predsednik Udruženja somelijera Sankt Peterburga.

Na stručnom putovanju, somelijeri će biti ukupno 10 dana, a kako kažu nadležni u lokalnoj samoupravi, za Mitrovicu je veoma važno što se našla na njihovoj ruti.

– Srbija je poznata kao vinarska i vinska zemlja, ali su i dalje naša srpska vina nedovoljno poznata na ruskom tržištu koje je ogromno, zbog toga su nam u poseti somelijeri zaposleni u prestižnim ruskim vinarijama, vinskim kućama, vinotekama, restoranima, hotelima, vinskim barovima, koji su povezani sa trgovinom i distribucijom vinima na ruskom tržištu. Njihovo mišljenje o uvozu vina je veoma bitno za rusko tržište, izjavio je Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovice.

Organizatori posete ocenili su da je velika prednost za našu zemlju što može da ponudi bilo koju vrstu vina u premijum kvalitetu.

– Članovi naše delegacije predstavljaju najbolje profesionalce, upravo ovi ljudi su glavni izvori za popularizaciju vina iz nove zemlje na rusko tržište. Želimo da predstavimo srpske brendove u Rusiji i da poradimo na razvoju vinske kulture, da promenimo mišljenje ruskog čoveka, rekla je Olga Koževnikova.

Među posetiocima iz Rusije našli su se i šefovi i vlasnici restorana, ali i stručnjaci iz oblasti tehnologije proizvodnje vina. Jedna od njih je Marina Tonkova, šampion Rusije među somelijerima.

– Pre dve godine u Rusiji se intenzivirala promocija srpskih vina i nekoliko događaja je uticalo na nas da krenemo na ovo putovanje. Nikada informacije koje ste pročitali u knjizi, na internetu ili u nekom drugom mediju nisu iste informacije, koje vam može pružiti neposredno iskustvo, odnosno iskustvo iz prve ruke. Iako je ovo tek drugi dan naše posete, osećam da smo prodrli u suštinu i udubili se u problematiku na pravi način. Zaista jedva čekam da to prenesem našim sugrađanima u Rusiji, istakla je Marina Tonkova.

U jednoj od najboljih ruskih škola za somelijere počeli su sa predavanjima o Srbiji, kao o posebnoj vinskoj zemlji, jer su se naša vina do sada stavljala pod okrilje balkanskih proizvoda zajedno za grčkim i slovenačkim. Kako su ispričali gosti iz Rusije, sada je fokus usmeren na srpsko vinogradarstvo.

A. Dražić

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.