18.05.2023.
Sport

„ФОТО ФИНИШ“ БОРБЕ ЗА НАЈВИШИ ПЛАСМАН У СРЕМСКОЈ ФУДБАЛСКОЈ ЛИГИ

Сремсколигашка гужва у борби за првенствени врх

Четири првенствена кола деле нас од завршетка никад интересантније Сремске фудбалске лиге, бар кад је у питању борба за прво место које води у виши такмичарски ранг, односно другу позицију која гарантује бараж за пласман у Војвођанску лигу. До прошлог кола, разлика између три водеће екипе – „Хајдука“ из Бешке, „Будућности“ из Салаша Ноћајског и голубиначког „Јадрана“ износлила је свега неколико бодова

Ситуација на табели донекле се променила протеклог викенда, када је актуелни лидер из Бешке на свом терену резултатом 2:0 у дербију кола и врха табеле савладао до тада другопласиране госте из Салаша Ноћајског и „побегао“ им четири бода. Овај исход ишао је на руку „Јадрану“, који се и поред нерешеног резултата попео на друго место, одакле је потиснуо „Будућност“. Четвртопласирани „Партизан“ из Витојеваца и даље „дише за врат“ водећој тројки, а ни сремсколигаш из Сремских Михаљеваца није без шанси. Свака наредна рунда до првих дана јуна могла би донети промене, а свакако ће најинтересантнији, можда и одлучујући меч за прво место бити сусрет тренутно најрасположенијих Голубинчана и Бешчана у претпоследњем, 29. колу.

Тренутно водећи тим окружне лиге „Хајдук“ из Бешке у односу на полусезону коју је завршио на шестом месту и осам бодова заостатка за водећом „Будућношћу“, начинио је велики скок. Већ на почетку пролећног дела, везао је три победе, а до средине маја „укњижио“ их је укупно девет.  У намери да се врати у друштво четворолигаша „Хајдук“ је у зимској паузи значајно појачао екипу, јер је процењено да је неискуство један од разлога повремених падова у завршници јесење сезоне. Поред новог спортског сектора и ангажовања тренера Тихомира Крсмановића, дрес тима из Бешке обукло је 12 нових фудбалера међу којима су нападач Марко Зечевић и Александрар Хајнал са суперлигашким искуством, као и нападач Лука Гавриловић. У наставку првенства екипи се као слободан играч прикључује и капитално тринаесто појачање за завршницу сезоне – штопер Владимир Симуновић, некадашњи играч клубова као што су „Земун“, „Колубара“, „Спартак“, „Инђија“ или нишки „Раднички“. Пресек актуелног стања и амбиција клуба из Бешке начинили смо са спортским директором клуба Владаном Васићем.

– На самом почетку другог дела сезона истакли смо своје амбиције када је оформљена ова екипа и када смо у клуб дошли нови тренер и ја на челу спортског сектора. После минус осам на полусезони дошли смо на чело табеле и у ситуацију, коју смо хтели а то је да се ми питамо за своју позицију и да све зависи од нас. Зато ћемо се до краја првенства потрудити да добрим тренинзима и максималним залагањем на утакмицама  искористимо ову шансу, каже Владан Васић, задовољан подршком коју имају у свом месту и самом организацијом бешчанског клуба.

Како би осигурали будућност фудбала у овом сремском селу, људи из „Хајдука“ омасовили су рад са млађим категоријама. Оформљена је школа фудбала коју воде тренери Милан Прица и Веља Божић, а кажу да је известан и „повратак“ кадетске и омладинске селекције уз ангажовање нових тренера. По речима новог спортског директора, у плану је даље побољшање инфраструктуре. Од лета би требало да стратују одобрени пројекат изградње нове наткривене трибине, свлачионица, као и израда савременог заливног система, што би уз постојеће рефлекторе знатно побољшало постојеће услове за фудбалере и навијаче у Бешкој и допринело развоју овог спорта. После недавне победе над Салашчанима „Бешку“ до краја првенства у претпоследњем колу очекује и сусрет са још једним конкурентом за прво место, екипом „Јадрана“ из Голубинаца. Поштујући своје ривале, Владан Васић обећава спортску и фер борбу на зеленом терену до краја сремског окружног првенства, уз наду за повратак у Војвођанску фудбалску лигу .

„Будућност“ из Салаша Ноћајског, захваљујући неколико слабијих издања остала је крајем априла без лидерске позиције, али  управа и стручни штаб остају при ставу да екипу растерете притиска како би се до краја такмичења пружио максимум.

– Играмо фудбал растерећено и поштено, па ако трудом и радом заслужимо да будемо први поново ћемо играти Војвођанску лигу, каже Марко Симић, први човек „Будућности“.

Како каже, бодовна предност коју су имали није задржана, мислећи на лошу игру у сусретима са екипама из доњег дела табеле.

– Уз то, неке противнике и утакмице очигледно нисмо озбиљно схватили и остали смо без очекиваних победа. Идемо даље. На дерби у Бешку отишли смо растерећено у покушају да што боље одиграмо. У првом полувремену због „провале облака“ били су тешки услови за игру, али је домаћин био бољи, нарочито у другом делу игре и заслужено је победио. До краја нас очекује тежак распоред, јер имамо гостовања у Вогњу и Попинцима а дочекујемо Ириг и Манђелос, каже председник Симић.

Фудбалери из Салаша у пролећној полусезони освојили су 15 бодова и тренутно имају четири бода мање од „Хајдука“ и један бод мање од Голубинчана.

Екипа коју води тренер Славко  Херцег  у зимској паузи доживела је извесне промене. Више од половине тима и даље чине играчи из овог мачванског села. Дошла су четири нова фудбалера – Никола Мартиновић, Никола Драгановић, Никола Пршић и Срђан Милошевић. Упоредо са борбом за првенствени врх, према речима председника клуба, очекује се и наставак реконструкције свлачионица и други радови који су овој фудбалској средини годинама недостајали.

Екипа „Јадрана“ из Голубинаца у прошлом колу одиграном у недељу, 14. маја ремизирала је са „Шумаром“ из Огара 1:1. Очекивали су бољи резултат, али су освојили вредан бод. Подсећања ради,  Голубинчани су на зимску паузу Сремске лиге отишли са пете позиције, али бодовно нису били далеко од водећих тимова. У наставку првенства играчки су „експлодирали“ и од половине марта 2023. године забележили чак седам  победа и узели 23 бода. То их је „лансирало“ на тренутно другу позицију са великим амбицијама за виши ранг. Председник клуба Милорад Марић сагласан је са констатацијом да „Јадран“ има добру екипу, што потврђује чињеница да су овог пролећа примили свега седам голова. Први човек голубиначког клуба у духу спортског фер плеја, конкуренте свог клуба за прва два места у лиги назвао је  ривалима а не противницима.

– Наравно да нам је спортска амбиција да уђемо у виши ранг, а да ли ћемо у томе успети, видећемо. Ми смо се пред наставак сезоне на одређеним позицијама појачали. Између осталог, дошаo нам је голман Лазар Јовишић, који је својевремено бранио у Португалу а играо је у „Борцу“ из Чачка, „Јединству“ из Старе Пазове, односно „Радничком“ из Нове Пазове. Ту је и Владан Нинић, који је дошао из инђијског „Железничара“ а у екипу нам се вратио Предраг Милаковић – озбиљан играч који је играо у „Фениксу“ и „Јединству“ а једно време био је у Швајцарској. Уз ова три играча успели смо да се примакнемо самом врху и да гајимо овако високе амбиције са жељом да се пласирамо у Војвођанску лигу у којој смо некад били, али смо из ње испали јер није била довољно добра организација у клубу за тај ниво такмичења, па се надамо да смо сад мало искуснији и да би то требало да изгледа боље, каже Милорад Марић, који је својевремено играо фудбал у различитим лигама и слаже се са оценом  да су Сремска и Војвођанска лига ове године знатно интересантније, чак и од појединих виших категорија фудбалских такмичења у Србији.

Д. Мостарлић

 

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.