18.05.2023.
Društvo

PSIHOLOG JELISAVETA SANADROVIĆ: POSVETITE PAŽNJU LJUDIMA U OKOLINI

Koliko je okruženje važno za naše mentalno zdravlje?

U Sremskoj Mitrovici u prethodna dva meseca zabeleženo je nekoliko samoubistava skokom sa mosta u Savu ili sa keja. Za to kratko vreme, prema nezvaničnim informacijama, dogodilo se četiri ovakve tragedije. U trenucima kada osoba pomišlja da oduzme sebi život, psiholozi kažu da je moguće primetiti probleme i promene u ponašanju i u nekom ranijem periodu, te je veoma bitno obratiti pažnju i reagovati na svaku promenu u reagovanju osoba koje pokazuju neke mentalne probleme.

– Apelovala bih na, možda i najvažnije učesnike u procesu, okolinu, prijatelje i poznanike, a prvenstveno porodice, da prepoznaju kada se njihovi bližnji osećaju loše, kada misle da imaju neku tegobu, kada misle da su im pomoć i podrška potrebni, da im to pruže. Kada je osobi teško, male su šanse da će se ona sama obratiti za pomoć, odnosno da će imati dovoljno snage, volje i želje da se bavi svojim mentalnim zdravljem, jer je sve ostalo teško. Hajde da brinemo jedni o drugima i da pomognemo onima za koje prepoznamo da im je potrebno. To postižemo posmatranjem i obraćanjem pažnje na ljude u svojoj okolini, kaže psiholog Jelisaveta Sanadrović.

Vrlo značajnu ulogu kod modela „Verterovog sindroma“ ima javnost. Naime, senzacionalističko izveštavanje i drugi vidovi širenja panike i loših vesti po društvenim mrežama, vrlo često za ishod ima ponavljanje suicida. „Verterov efekat“ predstavlja talas izvršenih samoubistava, podstaknut prikazom takvih dela, naročito govorenjem o načinu na koji je to učinjeno, te se javlja model imitacije tog vida agresije, usmerene ka samom sebi.

– Pozvala bih sve novinare da se na odgovoran način bave temom mentalnog zdravlja, jer je veoma važno na koji način medijski propratimo sve te događaje i način na koji se ophodimo prema porodicama koje prolaze kroz muku i patnju. Zato bih prvenstveno pozvala da razmišljamo na koji način govorimo o problemima koji se tiču mentalnog zdravlja, pa i suicidalnosti, rekla je psiholog Jelisaveta Sanadrović.

Lica mogu stručnu pomoć dobiti pri klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, na SOS broj telefona 011/7777-000, koji radi non stop, kao i u centru „Srce“ na broj 0800/300-303. Na lokalnom nivou dostupni su dispanzeri za mentalno zdravlje ili savetovališta za mlade u okviru domova zdravlja.

A. Dražić

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.