09.03.2023.
Društvo

OTVORENO MEĐUNARODNO LUČKO PRISTANIŠTE ZA PUTNIČKE BRODOVE

Mitrovica nezaobilazna tačka na ruti kruzera

Međunarodno pristanište za putničke brodove i kruzere je u Sremskoj Mitrovici svečano otvoreno 6. marta. Ceremoniji otvaranja prisustvovao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović, gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović, predstavnici lokalne samouprave i građani.

– Samo pre nekoliko decenija, Savom su plovili parobrodi, a sada će ploviti kruzeri. Samo ime Parobrodske ulice svedoči o tome. Za Sremsku Mitrovicu je važna 2008. godina, kada je gradonačelnik bio Branislav Nedimović i kada se rodila ideja o otvaranju putničkog pristaništa. Prvu fazu obnove grada smo završili, otvorili nove fabrike, izgradili najsavremenije škole, vrtiće, puteve i nadvožnjake, zaposlili ljude, a stopa nezaposlenosti je na zavidnom nivou, samo 3,6 odsto. Postojeće kompaniіe proširuju svoje kapacitete, svakodnevno dobijamo pisma o namerama potencijalnih investitora. Zato otvaramo novu industrijsku zonu „Sever 3“, što іe izvanredna šansa da zaposlimo još 1500 ljudi. Zato іe nama važan šesti mart 2023. godine, jer otvaramo međunarodno putničko pristanište, što će bitno uticati na privredu našeg grada. Posebnu zahvalnost dugujemo Vladi Republike Srbije, Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kao i Agenciji za upravljanje lukama. Sremska Mitrovica je zanimljiva i po tome što se ovde grade najveći rečni turistički kruzeri u brodogradilištu „Vahali“ na desnoj obali Save. Istakla bih da, sem u Beogradu, ovakvog pristaništa nema u Srbiji. Jedno je od najmodernijih, ispunjava sve eropske standarde i pruža usluge na najvišem nivou. To će doprineti značajnom razvoju rečnog turizma, izjavila je gradonačelnica Svetlana Milovanović.

Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratili direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

– Srbija se ponašala proteklih decenija kao da nema dve međunarodne reke i jednu međudržavnu reku, kao da nemamo blago na kojem bi nam mnoge zemlje pozavidele. Zato mi danas otvaramo osmo Međunarodno pristanište, umesto da ih imamo 18 ili 20. Pored pristaništa u Sremskoj Mitrovici, imamo i u Beogradu, radimo i u Šapcu, tako da će biti mogućnosti da se napravi brodska linija između Šapca, Sremske Mitrovice i Beograda. Vlada Srbije uložila je oko 400.000 evra u ovaj objekat, a to govori o tome da smo promenili naše prioritete, više ćemo pažnje obraćati na naše reke. Povezivanje je važno, jer ne samo što znači da su ljudi bliži jedni drugima, već i nova radna mesta i više zarade. Svaki turista koji dođe ovde, ostaviće minimum sto ili dvesta evra, pa na broj turista videćete koliko je to važno za restorane, ljude koji prodaju suvenire i sve druge delatnosti koje su vezane za turizam, istakao je ministar Vesić.

Agencija za upravljanje lukama je Sremsku Mitrovicu proglasila za jedno od devet lučkih područja u Republici Srbiji.

– Sremska Mitrovica ima potencijal da postane nezaobilazna tačka na ruti kruzera kroz Srbiju, pre svega zbog arheoloških i istorijskih vrednosti. Otvaranjem ovog pristaništa ostvarićemo potencijal Save ne samo za kruzing, već i za linijski, međugradski i međunarodni saobraćaj. Ovo je jedan primer dobre prakse kako institucije na različitim nivoima mogu dobro da sarađuju i u brzom vremenskom roku završe ovakvu investiciju, rekao je Vuk Perović.

Međunarodno putničko pristanište nalazi se na mestu gde je u prošlosti isplovljavao parobrod. Putnički saobraćaj je ovim delom Save u 19. veku od Male Mitrovice do Sremske Rače prevozio robu i putnike.

A. D.

Foto: B. T.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.