09.03.2023.
Društvo

PREDSTAVNICI ŠVEDSKE INTERNACIONALNE KANCELARIJE ZA RAZVOJ U SREMSKOJ MITROVICI

Grad na Savi među liderima u upravljanju otpadom

Predstavnici Grada Sremska Mitrovica imali su tu čast da  ugoste generalnu direktoricu   Švedske internacionalne kancelarije za razvoj – SIDA Korin Jamptin i pomoćnika ministra zaštite životne sredine Dušana Čarkića. Sremsku Mitrovicu su Ambasada Švedske i Ministarstvo zaštite životne sredine prepoznali kao jedan od najperspektivnijih gradova u oblasti zaštite životne sredine, a posebno u oblasti upravljanja otpadom.

Ova poseta je prvenstveno imala za cilj da pokaže rezultate projekta „O-DVA – JA – MO“, koji su, kako su gosti iz Švedske rekli, impozantni.  Takođe, cilj posete je bio da se Sremska Mitrovica predstavi kao jedan moderan grad sa sjajnom perspektivom, koji kroz brojne aktivnosti lokalne samouprave sprovedene kroz JKP „Komunalije“ intenzivno radi na očuvanju životne sredine.

Osim plavih kanti za primarnu separaciju otpada, koje su već podeljene mitrovačkim domaćinstvima, zahvaljujući projektu  „O-DVA – JA – MO“ na ulicama u centru grada sada mogu da se vide i prvi kontejneri za odvajanje otpada – plavi (papir, plastika i metal) i žuti (staklo), dok se uskoro očekuje postavljanje istih na preko 100 lokacija u gradu.

Nakon kratkog obilaska grada i posete Turističkom info-centru, delegacija je posetila Regionalnu deponiju „Srem – Mačva“, gde je zvanično i počela sa radom linija za separaciju otpada.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.