12.01.2023.
Ekonomija

SEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE INĐIJA

Budžet za 2023. godinu skoro pet milijardi dinara

Inđijski odbornici na poslednjoj sednici Skupštine opštine održanoj u petak, 30. decembra 2022. godine usvojili su odluku o budžetu opštine Inđija za 2023. godinu. Kako je istakao predsednik Opštine Vladimir Gak,  lokalna kasa projektovana je na nešto više od 4,88 milijarde dinara. Prema njegovim rečima, čak trećina budžeta za 2023. godinu biće utrošena na socijalnu i dečju zaštitu, zdravstvo, predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje i sport.

– Kada saberemo socijalnu i dečju zaštitu, sredstva predviđena za zdravstvo, obrazovanje i sport iznose 30,53 odsto od ukupnog budžeta za 2023. godinu, što je oko milijardu i 260 miliona dinara- istakao je Gak.

On je dodao da će, između ostalog, za zdravstvenu zaštitu biti izdvojeno ukupno 131 miliona dinara, za kulturu  203 miliona, za sport 230 miliona dinara iz lokalnog budžeta.

– Smatram da to najbolje ilustruje u kom pravcu ide budžet, kako je kreiran i koliko nam je značajno da održimo nivo davanja za zdravstvo, obrazovanje, kulturu, sport i socijalnu zaštitu. Takođe, kako sam ranije i najavio, od 1. januara boravak u vrtićima za svu decu u opštini Inđija je besplatan, što je jedna od mera populacione politike i načina da se pomogne porodicama- rekao je predsednik opštine Inđija na poslednjoj sednici SO održanoj u 2022. godini.

Opština Inđija nastavlja i sa ulaganjima u putnu infrastrukturu u 2023. godini. Pored saobraćajnica koje će biti rekonstruisane, predsednik opštine Inđija Vladimir Gak najavio je i asfaltiranje preostalih krakova ulica koje nisu urađene u toku realizacije projekta asfaltiranja svih neasfaltiranih ulica koji je realizovan u prethodne dve godine. Takođe, Gak je istakao da je opština dobila od Vlade Srbije 60 miliona dinara za projekat „Inđija smart siti“ u okviru kojeg će u ovom sremskom gradu, između ostalog, biti postavljen video nadzor u cilju veće bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Govoreći o kapitalnim investicijima, čija je realizacija predviđena u 2023. godini, Gak je još jednom istakao da su to projekti koji se odnose na završetak radova na novoj sportskoj hali u Inđiji, početak radova na izgradnji sportske hale u Beški, izgradnju trga u centru grada kao i izgradnja nove gradske pijace.

– Halu smo nasledili, kao i dugove ali smo, takođe, kao odgovorni domaćini, obezbedili sredstva da se taj objekat konačno završi do kraja 2023. godine i stavi u funkciju- ističe Gak.

Predsednik Opštine Inđija je dodao da su u toku radovi na postavljanju antifiltracione zavese i preostali radovi unutar objekta.

– Uskoro će krenuti radovi na postavljanju temelja za buduću sportsku halu u Beški, što predstavlja prvu fazu predviđenih radova. Mogu da potvrdim da će do kraja sledeće godine objekat biti „pod krovom“ a sredinom 2024. godine biće stavljen u funkciju- istakao je Gak.

Na  sednici Skupštine opštine Inđija usvojeni su i Programi poslovanja svih javnih preduzeća i ustanova za 2023. godinu.

M.Đ.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.