24.11.2022.
Kultura

KARLOVČIĆ

Veče pisane reči i slikarstva

U prepunoj sali Doma kulture u Karlovčiću 10. novembra održano je književno – slikarsko veče u organizaciji pećinačkog Kulturnog centra i Narodne biblioteke u Pećincima u okviru kojeg su se predstavili mladi pisac i master istoričar Ivan Gmizić i slikar Dragoljub Trindić, obojica iz Karlovčića.

Direktor pećinačkog Kulturnog centra Jovan Devrnja istakao je tom prilikom da je cilj centralne ustanove kulture u opštini da kulturno – umetničke i obrazovne sadržaje širi u svih 15 naselja.

– Uzimajući u obzir da je Dom kulture u Karlovčiću kompletno renoviran u vreme pandemije izazvane korona virusom, nismo imali prilike da ga svečano otvorimo, ali večerašnjim događajem ovaj prostor dobio je svoju pravu namenu. Posebno nam je drago što se u njemu predstavljaju dva umetnika iz Karlovčića koji svojim radom učestvuju i u društvenom životu ovog sela. Naš cilj je da okupimo svu decu, mlade, ali i one iskusne koji se bavi različitim vidovima umetnostima kao što je to slučaj sa Trindićem i Gmizićem, rekao je Devrnja.

Kako je rekla direktorka Narodne biblioteke Pećinci Nevena Naić, na teritoriji pećinačke opštine ima dosta mladih zavičajnih pisaca sa kojima su uspostavili dobru saradnju. Ona dodaje da je ova ustanova uvek spremna da pomogne kada je izdavaštvo u pitanju, pogotovo kada su u pitanju mladi i deca koje zanima pisana reč.

Tokom večeri i razgovora sa moderatorom Slobodanom Stankovićem, Dragoljub Trindić se osvrnuo na svoj rad, pre svega na svoje početke, ali i na nagrade koje je osvajao u prethodnom periodu.

Ivan Gmizić koji živi u Karlovčiću, i koji je pohađao osnovnu školu u ovom naselju od petog do osmog razreda, uručio je direktorki Osnovne škole „Dušan Jerković Uča“ Živki Mihić svoj prvi roman koji će se nalaziti u biblioteci škole u Karlovčiću i kazao da mu je drago što je promocija održana u mestu u kojem živi.

– Zahavalan sam Kulturnom centru i Narodnoj biblioteci na svesrdnoj podršci koju su mi pružili kada je u pitanju moj rad. Odziv publike i večeras potvrdio je da je kultura potrebna i u manjim sredinama kakva je naša i drago mi je što sam kao mlad pisac na početku svoje karijere imao priliku da se sa ljudima koje maltene svaki dan viđam družim u okviru jedne ovakve večeri, kazao je Gmizić i iznenadio publiku svojim muzičkim nastupom na harmonici izvodeći kompoziciju „Tamo daleko“.

Posetioci su po završetku zvaničnog programa imali priliku da porazgovaraju sa autorima, zatim pogledaju 18 umetničkih radova Dragoljuba Trindića, ali i da kupe knjigu Ivana Gmizića. Književno – slikarsko veče obogatile su svojim nastupom članice Pevačke grupe „Svitac“ iz Deča.

S. Đ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.