24.11.2022.
Aktuelno

SREMSKA MITROVICA

U susret najstarijem festivalu

„Sirmium lux verbi – Sirmijum svetlost reči“.

Za Mitrovčane, ali i mnoge druge poštovaoce leporečja, ova rečenica je sasvim dovoljna da se u njima probude pozitivna osećanja. U subotu, 26. novembra, sa početkom u 19 časova, Ustanova za negovanje kulture „Srem“ i mitrovačko pozorište biće domaćini 31. susreta besednika. Kažemo susreta, jer je ovaj festival odavno premašio okvire „samo takmičenja“. To je trenutak kada se ukrštaju reči, prepliću misli velikih i onih koji će jednoga dana biti veliki. U toj zajedničkoj, snažnoj poruci, prenosi se duh onih koji su festival oformili, začeli i preneli nam ga, ostavili u amanet, da ga negujemo.

Ovogodišnji festival opravdaće epitet međunarodnog, te će se pored takmičara iz Srbije, predstaviti besednici iz Mađarske i Bosne i Hercegovine. Prijavljeni su se ove godine odlučili da govore u kategorijama autorske besede i interpretacije. Pomalo neočekivano, ali ipak se dogodilo, nema prijavljenih besednika u kategoriji „ex tempore“, odnosno improvizaciji na zadatu temu, neposredno pre početka festivala. Ujedno se ova kategorija smatra i najtežom.

– Devet besednika će govoriti autorsku besedu, a četvoro će interpretirati reči drugih autora. Njihovo umeće ocenjivaće besedničko sudsko veće, koje čine glumica iz Beograda Andrijana Videnović, advokat i književnik iz Beograda Olivera Jelkić i advokat iz Sremske Mitrovice Zoran Levajac. Pobednici će biti ovenčani vencem besedništva, a dobijaju i vredne nagrade. To su statueta oratora, odnosno kopija oratora pronađenog na tlu nekadašnjeg Sirmijuma. Dobijaju i novčane nagrade i umetničke slike, kazala je Miroslava Ilijić, direktorica ustanove „Srem“.

U revijalnom delu programa su oduvek učestvovali poznati, pa će tako biti i ove godine. Nastupiće etno grupa „Vrelo“.

Festival je opstao duže od tri decenije zahvaljujući kvalitetu i entuzijastima koji ga iznova i iznova oplemenjuju i čine da uvek bude na nivou. Zbog toga se među govornicima oduvek smatrao prestižnim.

– Festival je održan čak i 1999. godine za vreme bombardovanja naše zemlje. Tokom pandemije korona – virusa je realizovan „onlajn“. Prošle godine, kada je obeležen jubilej, festival je bio revijalnog karaktera. Vratila bih se malo i u prošlost kada je advokat Aleksandar Erdeljan, kao student prava u Beogradu, došao na ideju da u Sremskoj Mitrovici organizuje festival besedništva sa ciljem negovanja retorike. Prvi put je održan 17. septembra 1992. godine u 20 časova na Žitnom trgu. Otvaranje festivala je najavio zvuk fanfara, pred očima tri hiljade gledalaca. Voditelj je bila Tatjana Venčelovski, a besede su govorili Mira Banjac, Ljuba Tadić, Stevo Žigon, kaže Miroslava Ilijić.

Tada su izgovorene reči: „Sirmium lux verbi – Sirmijum svetlost reči“, koje su ostale u upotrebi do danas.

A. Dražić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.