10.11.2022.
Društvo

SREMSKA MITROVICA: 60 godina Muzičke škole „Petar Krančević“

Ponos Mitrovice

Muzička škola „Petar Krančević“ obeležila je 60 godina postojanja, prigodnim programom koji je izveden u Sabornom hramu Svetog Dimitrija u utorak, prvog novembra. Upriličena je koncertna promocija zbornika „Horske muzike Petra Krančevića“. Mitrovčani su imali priliku da uživaju u izvođenjima horova „Simonida“ iz Beograda, zatim „Prisen“ i „Krančević“ iz Sremske Mitrovice.

– Prvog novembra 1962. godine je počela sa radom muzička škola u Sremskoj Mitrovici. Dobila je ime po Petru Krančeviću, mzičaru koji je tu proveo petnaestak godina. Od početka ove školske godin smo posvećeni obeležavanju jubileja. Započeli smo izdavanjem izdavanjem zbirke njegovih kompozicija koje su do sada pronađene za hor. U tu svrhu imamo dva domaća hora i jedan gostujući, koji su uključeni u održavanje ove lepe manifestacije. Inače istovremeno slavimo i 25 godina od osnivanja osnovne škole, s obzirom na to da naša škola ima sva tri nivoa, predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski, rekao je Bojan Jovanović direktor Muzičke škole „Petar Krančević“.

Svečanosti su prisustvovali sveštenici Sprske pravoslavne crkve, na čelu sa vladikom sremskim Vasilijem, ali i veliki broj gostiju i predstavnika lokalne samouprave, zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovice Petar Samardžić, zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu Zoran Miščević, kao i narodni poslanik Tomislav Janković.

A. D.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.