10.11.2022.
Sport

U DŽUDO KLUBU „SIRMIUM“ NASTAVLJA SE TRADICIJA OSVAJANJA DRŽAVNIH MEDALJA U SVIM IZRASNIM KATEGORIJAMA

Kaća, Lana i njihovi drugari spremni su za još bolje rezultate

Skori završetak kalendarske godine prilika je za osvrt na neke od najvažnijih takmičarskih rezultata Džudo kluba „Sirmium“. Sportska družina koja broji sedamdesetak rekreativaca i takmičara naredne godine obeležiće 55 godina postojanja. Mnogi, prvenstveno mladi džudisti iz današnjeg takmičarskog pogona, ako je suditi po njihovim rezultatima i odnosu prema treningu i obavezama, spremni su da ispišu nove stranice istorije kluba. Nedavno okončana nacionalna prvenstva u „Sirmiumove“ vitrine donela su nove državne medalje. U konkurenciji najboljih mlađih dečaka i devojčica Mitrovčanka Lana Novaković osvojila je bronzano odličje u kategoriji do 48 kilograma. Na kadetskom Prvenstvu Srbije Katarina Tomić osvojila je bronzu u kategoriji džudistkinja do 46 kilograma, kao i njen klupski kolega David Perković u muškoj konkurenciji i kategoriji preko 81 kilograma. Prethodno je osamnaestogodišnji Ognjen Trogrlić, školski prvak Srbije, postao osvajač juniorske državne bronze u kategoriji do 81 kilograma a Katarina Trećaković isto odličje osvojila je među juniorkama do 78 kilograma. Među džudistima „Sirmiuma“ od nedavno je i Slavko Lončarević, prošlogodišnji prvak Srbije u konkurenciji mlađih pionira. Iza ovih i mnogih drugih takmičarskih rezultata stoji potpis iskusnih mitrovačkih trenera Velimira i Nenada Vukolića.

Velimir Vukolić prati svaki takmičarski korak mlađe pionirke Lane Vukolić trudeći se da joj prenese znanja i tehnike koje će primenjivati u narednim uzrasnim kategorijama. Zadovoljan je njenim napretkom i činjenicom da je za svoj uzrast i godine pokazala izuzetnu ozbiljnost i privrženost za drevnu borilačku veštinu. Trener Nenad Vukolić smatra da je Lana izuzetan talenat i nada od koje se tek očekuje da uz mnogo rada i učenja kroz pet ili šet godina pokaže svoje najbolje rezultate.

Lana Novaković: Želim jednu od evropskih medalja

Roditelji su kod dvanaestogodišnje učenice „Zmajeve“ osnovne škole Lane Novaković pre više od šest godina primetili talenat za borilačke veštine i usmerili su je u pravcu džudoa. Lana je prošlogodišnji državni prvak u svojoj uzrasnoj grupi i kategoriji do 44 kilograma. Ove godine u nešto jačoj konkurenciji do 48 kilograma bila je treća a njeni pobednički mečevi bili su kratki i napadački efikasni. Ima velike sportske ambicije i kako sama kaže, cilj joj je osvajanje evropskih medalja.

– Za mene je džudo veoma zabavan i interesantan sport jer ima mnogo različitih tehnika koje možemo da vežbamo i da ih primenimo u toku borbe. To me inspiriše i podstiče da treniram i nestrpljivo iščekujem svaki trening, jer mi se sviđa način rada sa našim trenerima. Jedva čekam da pređem u stariju grupu, kaže talentovana mlađa pionirka Lana Novaković.

Trener Velimir Vukolić kaže da će u naredne dve godine Lana biti u konkurenciji starijih pionirki gde je čeka još ozbiljniji rad i nadmetanje sa takmičarkama iz jače kategorije.

– Prva mesta koja je Lana već osvojila na mnogim takmičenjima nagoveštavaju da bi ona mogla biti ozbiljan šampion. To je devojčica koja nas je više puta pitala možemo li imati još jedan trening u toku istog dana, što je zaista retkost kod današnje dece, kaže trener starijih takmičarskih grupa „Sirmiuma“ iza koga je ozbiljna džudo karijera u svim uzrastima, uključujući i onaj najteži – seniorski.

Svestan koliko se i sam odricao trudeći se da od oca Velimira savlada tajne džudo veštine, Nenad je godinama posvećen sistematskom radu na stvaranju “kompletnog” takmičara. Rezultati njegovog rada prilično su evidentni. Na listi tih rezultata istaknuto mesto pripada kadetkinji Katarini – Kaći Tomić, četrnaestogodišnjoj devojčici čije se ime pojavljuje u gotovo svakom izveštaju o uspesima mitrovačkog kluba. Smatrajući da njeno vreme za dokazivanje u starijoj konkurenciji tek predstoji, trener Vukolić nije insistirao na Kaćinom učešću na ovogodišnjem državnom prvenstvu za mlađe seniorke ali je na kvalitetnom međunarodnom turniru u Beočinu koji je okupio predstavnike velikog broja država seniorska nada „Sirmiuma“ bez problema ušla u finale. Takmičarska godina i celokupne pripreme bile su podređene šampionatu Srbije koji je 22. oktobra ove godine organizovan u Beogradu. Nenad Vukolić koji u svoje takmičare ulaže ogroman trud i energiju insistira na taktičkoj disciplini, perfekciji i pravovremenosti u izvođenju određenih poteza i tehnika. U tom pravcu on usmerava i karakter takmičara. U Katarininom nastupu na državnom prvenstvu, bez obzira što je i sama borba za finale veliki uspeh, trener je očekivao ulazak u finale, uveren da su Katarinino znanje i uloženi rad vredni borbe za zlato. U polufinalnoj borbi ona je napravila jednu ili dve greške i pola ili jedna sekunda vremena „koštali“ su je finala. U borbi za treće mesto osvojila je bronzu.

Kad džudo „uđe u krv“ postaješ rođeni pobednik

Trener Nenad Vukolić rado izdvaja takmičarski učinak Katarine Tomić jer je to devojčica sa kojom je radio od prvog dana, u njenom predškolskom uzrastu kada je Kaćinu majku a svoju školsku drugaricu, uverio da je upravo džudo idealan sport za Katarinu. Posle svega tri meseca treninga pobedila je na klupskom turniru. Sa svojih svega šesnaestak kilograma tada je savladala protivnicu od 25 kilograma. Prema Nenadovim rečima, očigledan rezultat njegovog i Kaćinog zajedničkog rada i spremnosti jeste podatak da je na prošlonedeljnim gradskim uličnim trkama Katarina Tomić trijumfovala ispred devojčice koja trenira atletiku.

– Džudo je prelep sport i svakom bih preporučila da probaju da ga treniraju, jer će vremenom dosta naučiti i steći puno dobrih prijatelja. Ovaj sport i napori koje on traži već su mi „ušli u krv“. Nikad neću napustiti džudo, čak će i moja deca trenirati ovaj sport, uverena sam u to, kaže novopečena srednjoškolka Katarina koja samouvereno ističe da joj je džudo pomogao u izgrađivanju čvrstog stava, discipline i ozbiljnosti po kojoj je prepoznatljiva u društvu svojih vršnjaka.

– Ostaje žal za tim finalom, ali ovo je za Kaću veliko iskustvo koje se mora sticati u ovom uzrastu, jer ovako nešto može da se desi i iskusnim seniorkama. U Katarininom slučaju mogu da budem zadovoljan samo ulaskom u finale, kaže trener Vukolić.

Na Memorijalnom turniru velikana Vojvodine koji je nedavno održan u Novom Sadu džudistkinja „Sirmiuma“ Katarina Tomić bila je neprikosnovena u kategoriji do 48 kilograma i osvojila još jedno zlato. U stručnom radu sa perspektivnom mitrovačkom takmičarkom Nenad Vukolić planira međunarodni takmičarski program jer smatra da je ovo uzrast u kome sa decom treba raditi na ozbiljnijem nivou. Cilj svega je iznedriti dobre seniorske džudiste. Do kraja godine Katarina bi mogla nastupiti na „Serbia openu“- međunarodnom turniru koji okuplja devojke do 18 godina, što bi po rečima njenog trenera bila prilika da u nadmetanju sa starijim i zrelijim borcima nauči nešto novo i ostvari napredak. Međunarodni program takmičenja u stručnom radu ne bi promenio mnogo, izuzev što bi se pojačao intenzitet treninga, ali bi pitanje finansija i sponzorstva u ovom slučaju bilo od ključne važnosti, jer ovde ima mnogo putovanja i pratećih troškova turnira i smeštaja. Nenad smatra da Katarina Tomić ima predispozicije da napravi veliku karijeru i osvoji jednu od evropskih medalja. Naravno, kako to u profesionalnom sportu uglavnom biva, potrebno je da se „slože mnoge kockice“. Rezultati mitrovačkih džudista i džudistkinja prepoznati su i više puta nagrađivani od strane lokalne samouprave.

D. Mostarlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.