10.11.2022.
Kolumna: Mrtav ugao, Sport

MRTAV UGAO

Одбројавање може да почне

Дођосмо и до краја групне фазе европских фудбалских такмичења. Посао је одрађен, сада је време да се фокус полако пребацује на Катар и оно што нам следи крајем новембра. Добро, има још пар кола да се одради у националним првенствима, али јасно је већ сада да ће све бити у сенци припрема за највећу светску фудбалску смотру.

Овогодишња Лига шампиона нам је пружила увид у право стање ствари у европском фудбалу. Већ се знало и пре последњег кола да су Шпанци дебело подбацили. Само један шпански тим је прошао даље, а посебно се обрукао Атлетико Мадрид који је завршио задњи у својој групи. Позната је ствар да је Дијего Симеоне један од најплаћенијих тренера на свету. Да ли је то заслужио, велико је питање. Можда је време да му се челници јорганџија захвале на сарадњи. Ионако су свих ових година под његовим вођством играли одвратан фудбал. Може се рећи да су били ружно паче фудбалске игре. Или је можда боље рећи – дете које само мама може да воли. Е толико ружно изгледају на терену.

Енглези су, са друге стране, одрадили рутински посао у својим групама. Једино је Тотенхем мало штуцао. Оно што је најбитније, то је да су се сва четири представника домогла нокаут фазе. Тимови са Острва доминирају европским фудбалом, то је сада већ свима јасно. Паметан рад са младим играчима и улагање у национално такмичење и инфраструктуру донели су резултате. Као први фаворит за освајање Лиге шампиона истиче се наравно Манчестер Сити. После довођења Ерлинга Халанда у своје редове, све осим титуле сматраће се великим неуспехом за грађане. Треба ипак истаћи да Гвардиола уме да подбаци у битним моментима због свог превеликог размишљања и комбиновања. Некада је најтеже бити једноставан.

Италијански Јувентус ће своју срећу тражити у Лиги Европе на пролеће. Велики неуспех екипе нашег Душана Влаховића, али када их видите на терену, постаје јасно зашто су ту где јесу. Довољан је податак да су имали једну победу и пет пораза. И тако несрећни, успели су да остану у Европи, јер су испод њих остали још већи пацери. Макаби, екипа која је нашој Звезди дошла главе у квалификацијама, имао је исти број бодова али су за разлику од Италијана некако успели да приме 21 гол на шест мечева. Сјајно.

У Лиги Европе се завршило све у мање – више очекиваном маниру. Тимови који су разочарали  су свакако Лацио и Олимпијакос који нису успели да прођу даље. И док Лацио није имао среће у невероватном сплету околности где су све четири екипе у групи имале на крају по осам бодова, Олимпијакос је у релативно лакој конкуренцији завршио такмичење последњи са само два бода.

Наша Црвена Звезда је на крају понела фењер у својој групи. Сценарио који се донекле и очекивао узевши у обзир то да се српски клуб морао вадити у последњем мечу против Монака у гостима.  Провели су се црвено – бели као боси по трњу у Кнежевини. Попише четири комада, а богами могли су и још толико. Тотални распад на терену иде на душу у највећој мери тренеру који је извео ултраофанзивни састав на мегдан много јачем противнику. Покушао је да се коцка Милојевић, али је ваљда заборавио да у овом моменту Звезда нема ни везни ред, нити одбрану за такве егзибиције. Од самог старта се видело куда све то води. Ко је био паметан угасио је ТВ већ у петом минуту. Сада им остаје домаће првенство и борба за титулу која доноси место у Лиги шампиона. Ако су иоле паметни, већ сада ће кренути у стварање екипе за следећу сезону и довођење квалитетних појачања за најјаче европско такмичење. Па можда коначно видимо и неког крштеног десног бека.

И у Лиги конференције је, може се рећи, све прошло по плану. Када се мало боље погледа и анализира шира слика, јасно је да је Партизан направио велики успех пласманом у нокаут фазу, узевши у обзир то у каквим је проблемима клуб и ко га води. Гордан Петрић је извукао максимум из своје екипе и на томе му треба честитати. Није мала ствар да из борбе са немачким, чешким и француским представником изађете као екипа која иде даље. Ништа слабија група од Звездине у Лиги Европе.

Мучили су се црно – бели и стрепели у последњем мечу са Словацком. На крају – реми и друго место у групи. Србија ће ипак имати једног представника у Европи на пролеће. Партизану остаје да се што боље спреми за тај део сезоне, јер је домаће првенство већим делом затворено до самог краја.

Одбројавање до Катара може да почне.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.