05.11.2022.
Pazovačke vesti

STARA PAZOVA

Besplatna HPV vakcina po prvi put u staropazovačkoj Opštini

Od 2019. godine HPV vakcina je uvedena u redovan kalendar vakcinacije kao preporučena za decu uzrasta od 9 do 14 godina. Ova devetovalentna vakcina najnovije generacije štiti od nekoliko vrsta karcinoma a imunizaciju finansira RFZO.

Po prvi put u junu ove godine vakcine protiv humanog papiloma virusa stigle su i u staropazovački Dom zdravlja i do sada je podeljeno oko 120 doza, potvrdila je direktorka DZ „Dr Jovan Jovanović – Zmaj“, dr Svetlana Dudić.

Ovo besplatno cepivo daje se u dve doze deci od 9 do 14 godina, kod osoba uzrasta od 14 do 19 godina daje se u tri doze, dok pojedini stručnjaci preporučuju da se daje čak i do 26. godine. Način prijavljivanja i procedura mnogim roditeljima još uvek nisu jasni zbog nedovoljno informacija u javnosti, ističe direktorka Dudić.Vakcinu savetuje izabrani lekar, odnosno pedijatar i devojčicama i dečacima, a roditelji su ti koji potpisuju saglasnost o vakcinaciji kod dece do 18 godina.

Ukoliko se vakcina protiv HPV virusa primi pre prvog seksualnog odnosa, zaštita od infekcije ovim virusom je 100 odsto. U poslednjih 15 godina ova vakcina uspešno se primenjuje u velikom broju svetskih zemalja. Istraživanja kažu da je, pored visoke efikasnosti, i jedna od najbezbednijih.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.