22.09.2022.
Kolumna: Malo izoštreno

MALO IZOŠTRENO

Odsustvo stida i umišljeni elitizam

Pominjući dramatično nepomirljive za i protiv šetnje Europrajda, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ukorio „i jedne, i druge”, odnosno i one koji su pokrenuli naciju da se bučno usprotivi, i one koji su u šetnji Europrajda videli ideal slobode. Mi se borimo da sačuvamo suverenitet zemlje, mir i ekonomiju, reka je, otprilike, predsednik, a njima je jedna šetnja glavni problem odnosno glavni cilj.

Ma koliko bilo razumno, predsednika nisu čuli. Ovi označeni kao „jedni” nisu poslušali predsednika, jer smatraju da opravdana nacionalna fascinacija ugroženošću suvereniteta zemlje ne ukida brigu za očuvanje porodice i identiteta nacije. Razume se, niko ozbiljan neće ustvrditi da je predsednik pod „jednima” video i srpskog patrijarha, a baš je patrijarh zalegao protiv Europrajda i, usput, pokrenuo lavinu sumnje da se „ispod radara” ideologija homoseksualizma podmeće čak i u školske udžbenike.

Ovi koje je predsednik označio kao „druge” nisu se ni osvrnuli na njegovu tvrdnju da šetnje neće biti. Iako su „šetali” par stotina metara, parkom, od Ustavnog suda do stadiona na Tašmajdanu, nosili su veliko platno sa inadžijskim natpisom „šetamo i šetaćemo”.

Nakon kritičnog dana međunarodnog festivala homoseksualaca Europrajd, srpska premijerka se zahvalila građanima Srbije i stanovnicima Beograda jer su pokazali svoju tolernciju, razumevanje i brigu prema državi. „Imali smo dan koji je protekao bez većih incidenata, i ja sam na to ponosna. Zahvaljujem se pre svega pripadnicima MUP-a i bezbednosnih agencija, koji su i najmanje incidente rešili u skladu sa zakonima Srbije. Danas je bilo angažovano 5200 pripadnika MUP-a. Imali smo dva sukoba a policija je rešila problem i obezbedila da se ti incidenti dalje ne šire”, rekla je otprilike premijerka Ana Brnabić na kraju kritičnog dana evropskog festivala homoseksualizma.

Srpska premijerka je živi i neosporivi dokaz da u Srbiji jednaku šansu sa ostalima imaju građani drukčije seksualnosti. Ona je obznanila svoju od boga datu prirodu, i po treći put postala premijer. Šta više, njena posvećenost poslu, patriotizam i lična hrabrost učinili su je verovatno drugom ličnošću po popularnosti u Srbiji.

„Do sada je bilo mnogo događaja u okviru Europrajda, a nije se desio ni jedan veći incident. To dovoljno govori o našim građanima. To je za mene prava slika Beograda i Srbije”, kaže premijerka.

Nažalost, to je slika i međunarodnog homoseksualnog pokreta koji se ne zadovoljava intimnošću svoje seksualnosti, date od prirode, od boga, i ne pristaje na ograničenja pristojnosti i onog blagoslovenog stida koji prati intimne odnose dvoje ljudi različitog pola, pa i homoseksualaca. Ovaj pokret zahteva afirmaciju, zahteva mesto izuzetnosti u porodičnom i društvenom moralu, zahteva, ni manje ni više, elitno mesto u poretku moralnih vrednosti!

Bezobrazluk i nepristojnost uobraženog elitizma, to je ono što iritira tradicionalnu kulturu, temeljno oslonjenu na božanski fenomen stida u seksualnosti.

Premijerki valja reći da je podržavamo zbog njenih ljudski vrlina i osobina koje obuhvataju i njenu deklarisanu seksualnost, ali ta podrška ne oduhvata eventualno ohrabrivanje homoseksualnog pokreta na akcije bezobrazluka umišljenog elitizma. Stavljanjem svog bezobrazluka i bestidnosti iznad egzistencijalnih problema Srbije pokret, sam po sebi, dokazuje da nije dobrodošao ako zahteva mesto elite u ljudskoj seksualnosti.

Neka im naša premijerka kaže, iako zna da će je proglasiti za izdajnika pokreta, da je ovo besumnje bezbožan narod koji na svoj način traži boga i veruje da je onaj blagosloveni stid nekakav znak da postoji onaj koga traže i veruju da će ga ili sresti ili uobraziti. Što u osnovi znači isto.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.