22.09.2022.
Društvo

GRADSKA BIBLIOTEKA U NOVOM PROSTORU

Pisana reč je održala naš narod

Jedna od najlepših i najprepoznatljivijih zgrada u Rumi, zgrada bivšeg Doma JNA i Doma vojske, posle kompletnog renoviranja je svečano otvorena i od 19. septembra je to zvanično objekat u kojem radi Gradska biblioteka „Atanasije Stojković“.

Kompletnim renoviranjem zgrada je dobila izgled gotovo isti kakav je imala davne 1912. godine kada je prvi put  i otvorena.

Ovoj svečanosti su prisustvovali Maja Gojković, ministarka kulture i informisanja, Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Cubota Tecuja, savetnik u Ambasadi Japana i brojni drugi gosti.

– Ovo je važan dan za ovaj grad, za biblioteku, za čitavu kulturnu scenu ovog dela naše zemlje. Jačanje kulture čitanja, povećanje smeštajnog prostora i programske celine biblioteka bitan su deo kulturne politike koji sprovodi resorno ministarstvo kulture i informisanja na čijem sam čelu. Verujemo da će ova zgrada Gradske biblioteke dati  novi impuls  kulturnom životu vašeg grada. Rekonstrukcijom i obnovom ovog mesta vi ste učinili značajan korak u zaštiti književnog fonda i spasavanju od propadanja objekta koji ima ne malu arhitektonsku vrednost, istakla je u svom obraćanju Maja Gojković, koja je dodala da je jedan od osnovnih zadataka afirmacija  čitanja.

Jer upravo je pisana reč održala naš narod i u najtežim trenucima i zato je jako važno da hramovi knjige,kakav je ovaj u Rumi budu adekvatno opremljeni.

Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama je izrazila zadovoljstvo da je ovaj objekat, gotovo potpuno devastiran, zablistao u starom sjaju za samo godinu dana.

– Ono što je takođe ponos jeste da je probuđena konačno svest Republike, Pokrajine ali i lokalnih samouprava, svest o značaju kulture. Upravo sa ovakvim kapitalnim investicijama i sa snažnim ambicijama lokanih samouprava, u tome ćete imati apsolutno našu podršku, poručila je Dragana Milošević.

Predsednica Opštine Aleksandra Ćirić je podsetila da se Ruma, kao multikonfesionalna sredina, od samog osnovanja 1746 godine u istom obliku razvijala i u oblasti kulture.

– Ostalo je zabeleženo da je jedna od prvih srpskih čitaonica u Sremu bila Srpska kasina osnovana davne 1881. godine, a nakon Drugog svetskog rata u novoj jugoslovenskoj državi 1949. godine u našem gradu je osnovana prva javna narodna biblioteka čije su usluge bile dostupne svim građanima bez ograničenja, podsetila je predsednica Ćirić.

Posle više od sedam decenija provedenih u objektu koji je sve manje odgovarao kako rastućem bibliotečkom fondu, tako novim potrebama čitalaštva, Gradska biblioteka je dobila novu preuređenu zgradu.

– Opština Ruma namerava da stvori sve potrebne uslove za razvoj i promociju kulture. Želimo da opravdamo svoj rad, da budućim generacijama ostavimo zdrave i dobre osnove za dalji razvoj kulture, poručila je Aleksandra Ćirić.

Kompletna rekonstrukcija ovog objekta vredela je 105 miliona dinara, a zahvaljujući značajnom prostoru omogućiće unapređenje i proširenje delatnosti Gradske biblioteke „Atanasije Stojković“ u Rumi.

U programu za otvaranje novog prostora Gradske biblioteke su učestvovali kvartet „Bilitis“ i poznati glumac Nebojša Milovanović.

Posle programa Maja Gojković, Dragana Milošević i Aleksandra Ćirić su obišli novootvoreni objekat, a ministarka Gojković i pokrajinska sekretarka Milošević su dobile i članske karte Gradske biblioteke.

S. Džakula

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.