14.04.2022.
Društvo

LAĆARAK

Spomen-bista Milenku Božiću heroju sa Košara

Nakon 23 godine od pogibije Milenka Božića, heroja sa Košara, otkrivena je spomen – bista, njemu u čast u centru Laćarka, u nedelju 10. aprila. Spomenik su otkrili gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović i Dragutin Dimčevski, penzionisani potpukovnik i nekadašnji zamenik komandanta 53. graničnog bataljona. Tom prilikom je održan i prigodan svečani program kom su prisustvovali Branislav Nedimović, potpredsednik Vlade Republike Srbije, predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnici Grada Sremska Mitrovica, Mesne zajednice Laćarak, brojne delegacije i udruženja građana, kao i meštani.

– Mesna zajednica „Laćarak” je u septembru prošle godine podnela inicijativu za izgradnju spomenika Milenku Božiću. Time su meštani Laćarka želeli da daju doprinos da se njegov lik i delo i njegova hrabrost nikada ne zaborave. Ovaj spomenik će nas podsećati na njegovu neustrašivost. Hvala mu za sve što je uradio, rekla je Vesna Skakun, predsednica Mesne zajednice Laćarak.

Milenko Božić poginuo je tokom izvršenja borbenog zadatka, na Opljažu kod Musine kuće na Vaskrs 11. aprila 1999. godine. Imao je samo 20 godina.

– Prošlo je 23 godine od kako je 108 heroja svoje živote položilo na braniku svoje otadžbine. Iz 53. graničnog bataljona, 12 boraca je položilo svoj život na rejonu karaule Košare gde su vođene najteže bitke. Karaula Košare uzela je najviše mladih života. Najteži dan je bio 11. april 1999. godine, Vaskrs, kada je u borbi protiv šiptarsko – terorističkih snaga, NATO agresora, regularne armije Republike Albanije poginulo osam boraca, a među tim herojima je i Milenko  Božić iz Laćarka. Veoma sam ponosan što su Mesna zajednica Laćarak i Grad Sremska Mitrovica preduzeli ovakav gest i uradili sve da ovom heroju podignu spomen – obeležje. Ovde sam dolazio 21. avgusta 1999. godine. Posle povlačenja sa Kosova sam posetio sve porodice mojih poginulih i teško ranjenih boraca i znam kako je bilo, izjavio je Dragutin Dimčevski, penzionisani potpukovnik i zamenik komandanta 53. graničnog bataljona u Đakovici tokom bitke na Košarama.

Tokom svog obraćanja, gradonačelnica Svetlana Milovanović je rekla da neće biti zaboravljeni ni junaci sa Paštrika, koji će uskoro dobiti svoje spomen – obeležje.

– Postavljanjem ovog spomenika, želimo da sačuvamo od zaborava život, delo i žrtvu koje je podneo naš sugrađanin Milenko Božić. Grad Sremska Mitrovica neguje kulturu sećanja tako da nećemo sigurno zaboraviti nijednog borca, nijednog dobrovoljca, niti vojnika koji se borio da očuva granice naše zemlje bez obzira i u kom ratu. Posebno bih se zahvalila meštanima Laćarka i Mesnoj zajednici, koji su inicirali postavljanje biste Milenku Božiću, a posebno mi je drago što vidim da su ovde sa nama njegovi saborci, da zajedno odemo počast ovom našem velikom heroju, poručila je gradonačelnica Svetlana Milovanović.

Aleksandra Plavšić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.