14.04.2022.
Poljoprivreda

KVALITET POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

Neophodne laboratorijske analize

Najveći neprijatelj kvalitetu zemljišta je nekorišćenje stajnjaka, kažu poljoprivredni stručnjaci. Upravo zbog toga u perthodnom periodu su u razgovoru sa poljoprivrednicima ukazivali na značaj analize zemljišta kako bi se situacija poboljšala i kako bi proizvodni rezultati bili bolji. Preporuka, ali i stav struke je da se poljoprivredna proizvodnja mora raditi planski, kako bi krajnji rezultat bio povoljan.

Kvalitet poljoprivrednog  zemljišta nigde nije isti i zavisi od podneblja i regiona gde se nalazi. Na kvalitet, svakako, utiče i primena agrotehničkih mera, posebno unos mineralnih đubriva. Kao najveći problem, poljopriverdni stručnjaci ističu nedovoljan unos stajnjaka, pa je otuda laboratorisjka analiza zemljišta neophodna. Ona se kontinuirano  sprovodi poslednjih godina, tako da su paori veoma upućeni u taj segment poljoprivredne proizvodnje.

– Poljoprivrednik najbolje poznaje svoje zemljište. Kao stručnjaci možemo da ukažemo da se na osnovu analize zemljišta dobijaju tačne preporuke za racionalno korišćenje mineralnih đubriva, posebno u ovo vreme kada su cene đubriva nesigurne, visoke i kada je mnogima ono nedostupno, kaže Jordana Ninkov iz Laboratorije za zemljište i agroekonomiju Novosadskog instituta.

Imajući u vidu činjenicu da su „inputi“ u poljoprivrednoj proizvodnji sve skuplji,  sve se mora uraditi planski. To se posebno odnosi na primer kod podizanja višegodišnjih zasada gde i najmanja greška u početku može da bude katastrofalna.

– Najvažnije je da prenesemo poljoprivrednicima planski pristup zasnivanju proizvodnje, pogotovo kod zasnivanja višegodišnjih zasada. Tu se mora pristupiti uređenju zemljišta po planu, na osnovu laboratorijske analize zemljišta i preporuka za đubrenje. Uglavnom sve mora da bude, što bi se reklo, unapred smišljeno, a ne da bude nešto haotično i bez plana, dodaje  Jordana Ninkov.

Ovih dana se u mnogim akreditovanim laboratorijama radi osnovna analiza plodnosti zemljišta nakon koje paori dobijaju tačne preporuke za unos mineralnih đubriva. Preporuke se moraju poštovati, jer je dobro poznato da višak, ali i manjak azotnih đbriva negativno utiče na gajeni usev.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.