14.04.2022.
Kultura

BEOČIN: 45. SMOTRA AMATERSKIH POZORIŠTA SREMA

Svetkovina amaterskog pozorišnog stvaralaštva

U petak, 8. aprila u Beočinu počela je višednevna manifestacija – 45. Smotra amaterskih pozorišta Srema, nakon petogodišnje pauze. Posetioci su u Kulturnom centru imali priliku da pogledaju i izložbu plakata i najava pozorišnih predstava amatera, nastalih tokom prošlih godina.

– Ovo je jedna svojevrsna svetkovina amatera Srema. Do sada su održane 44 smotre, a prva je bila u Beočinu i još 17 nakon toga. Mi se radujemo što je ove godine Beočin ponovo domaćin, naročito što se održava posle pet godina pauze. U odabiru selektora Zoltana Fridmana, koji je odgledao celokupnu produkciju u Sremu, gledaćemo osam predstava. Smotru otvaramo predstavom „Cunami“ Slovačkog kulturno – prosvetnog društva iz Erdevika, rekao je Sekula Petrović, predsednik Kulturno – umetničkog  društva „Brile“ iz Beočina.

I ovoga puta ulaznica se nije plaćala, što je dugogodišnja praksa na svim kulturnim događajima u Beočinu.

– U čitavom gradu vlada posebna amosfera kada se održava pozorišna smotra. Pamtim, kada sam prvi put bila na smotri još 1988. godine u Pećincima, kako smo pratili našu predstavu „Cementaši“ i taj osećaj koji smo doživeli tada me još uvek prati. Smotra je oduvek centar kulturnih dešavanja naše sredine. Mi smo čak naš kalendar događaja usklađivali prema smotri. Nadam se da ćemo uspeti da opravdamo to poverenje, jer smo godinama bili zaista dobri domaćini. Mi ćemo podjednako navijati za sve i nadamo se da će smotra ostati u našem gradu, jer je to zaista smisao postojanja našeg centra, rekla je Ivan Brankov, direktor Centra za kulturu u Beočinu.

Od 14 predstava, selektor Zoltan Fridman je odabrao osam za ovu smotru. To su, pored predstave „Cunami“ koja je izvedena prve večeri, predstava „All shook up“ Gimnazije „Stevan Puzić“ iz Rume, „Putujuće pozorište Šopalović“ amaterskog pozorišta „Mirko Tatalović Ćira“ iz Nove Pazove, „Lekcija“ pećinačkog kulturnog centra, „Kraj vikenda“ beočinskog KUD-a „Brile“, „Rođene“ amaterskog pozorišta „Branislav Nušić“ iz Šida, „Danas ja, sutra ti“ staropazovačke gimnazije i predstava „Neka bude anonimno (ovo je moja priča)“ inđijskog Kreativnog centra „Artelje“.

– Odabrao sam osam predstava, koje ćemo posle ovog festivala oceniti i usmeriti prema festivalima koji ih očekuju na sledećem nivou. To je lep posao, odgovoran i vrlo specifično je ocenjivati svoje kolege, međutim, to je i radost istovremeno. Sve su to kvalitetni i posvećeni ljudi. Ono što je specifično i dobro, iskusniji se lepo druže sa mladima, koji daju svoje najbolje rezultate. Kriterijumi su višestruki i višeznačni. Predstave su nastale iz radioničarskog pristupa radu, zatim iz klasničnog tretiranja teksta i kulturne baštine, a takođe i korišćenjem nekih novih žanrova, mjuzikla… Imajući na umu da sam video 14 predstava i da sam imao prilike da vidim predstave koje su tek nastajale, razumevanje u ovim teškim situacijama je moralo da postoji, zbog epidemije korona – virusa. Mnogi su imali problem, jer nisu mogli da rade u normalnim uslovima. Dolazio sam čak i na njihove probe. Predstave, koje nisu plasirane na smotru, dobile su sugestije kako da se izbore sa nedaćama. Meni nije bio problem ni da zamislim scenografiju koja još uvek nije dovršena. To je izazov i za mene i za njih, da vidimo koliko su uspeli da usvoje sugestije za otklanjanje nekih grešaka koje su bile evidentne, izjavio je Zoltan Fridman.

Tokom svečanog otvaranja, prisutnima se obratila predsednica Opštine Beočin, koja je istakla da su se borili i da je obećala da će se smotra vrati u njihovu opštinu, što je i učinjeno.

– Beočin je jedna od opština gde je pozorišni amaterizam veoma važan i ima svoju dugu tradiciju. Ponosna sam kad se ovakve stvari dešavaju u našoj opštini, izjavila je predsednica Opštine Beočin Mirjana Malešević Milkić.

Generalni pokrovitelj smotre je Opština Beočin, a za organizaciju su zaduženi Centar za kulturu, sport i turizam Opštine Beočin, KUD „Brile“ i Savez umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine.

Aleksandra Plavšić

Foto: Ismet Ademovski

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.