14.04.2022.
Kultura

GALERIJA „LAZAR VOZAREVIĆ“ SREMSKA MITROVICA

Diplomska izložba Stefana Kovačića

Mitrovačka publika je imala prilike da se upozna sa opusom mladog umetnika Stefana Kovačića, na diplomskoj izložbi koja je, u petak 8. aprila otvorena, u Galeriji „Lazar Vozarević“. Prva samostalna izložba Stefana Kovačića pokazuje da autor, već na početku svog stvaralaštva pokazuje snažnu umetničku individualnost. Izlaganjem oko 40 dela, u disciplini slike, crteža i skulpture predstavio se celokupnim stvaralaštvom, na osnovu koga se može steći slika o temama, koje ga zaokupljaju. Diplomska i prva samostalna izložba Stefana Kovačića pruža priliku publici da se upozna sa delima drugačijeg senzibiliteta nego što su obično navikli do sada da vide u galerijskim postavkama.

– Stefan je umetnik specifične poetike bliske današnjem čoveku, slika civilizacijski haos u kome su ljudi i stvari, entiteti  isprepletani u jednom vrtlogu, kao svedoci nezapamćene umreženosti sveta. Slikovni jezik odgovara svetu subkulture i neakademskih stilova, kao što su grafiti, pop art, dečiji crteži ili animacija. Ovo moderno nasleđa 20 veka u Kovačićevom radu budi različite asocijacije na savremeni svet i njegove izazove. U tom kontekstu slikarski i skulptorski radovi mladog autora  predstavljaju svedočanstvo o tom svetu, ali i njegovu kritiku – rekla je Marija Vukajlović, kustos galerije „Lazar Vozarević“.

Stefan Kovačić je rođen 1998. godine, u Sremskoj Mitrovici. Završio je Akademiju umetnosti u Novom Sadu 2021. godine, u klasi Mirjane Blagojev, studijski program _„Vajanje“. Učestvovao je na grupnim izložbama Mala grafika Novi Sad 2019. i 2021. i na petnaestom bijenalu minijature u Majdanpeku 2020. gosine. Dobitnik je nagrade umetničke livnice „Stanišić“ za najuspešniji umetnički rad iz stručno umetničke discipline „Vajanje“ 2021. Trenutno je na master akademskim studijama studijskog programa Crtanje, kod mentorke Biljane Jevtić, Akademije umetnosti u Novom Sadu.

M. N.

 

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.