07.04.2022.
Kultura

INĐIJA

Otvorena Galerija „Adligat“

Simboličnim upisivanjem u knjigu utisaka, predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak, direktor Turističke organizacije opštine Inđija Milan Bogojević i sekretar sektora usluga Privredne komore Vojvodine Branislav Mamić u sredu, 30. marta svečano su otvorili Galeriju „Adligat“ u Inđiji. Galerija će biti dom brojnih legata i zbirki predmeta značajnih ličnosti iz istorije i umetnosti Srbije, a ogranak je Muzeja retkih knjiga i putovanja „Adligat“ iz Beograda. Stalne postavke činiće legati i zbirke predmeta vezanih za život i delo srpskih velikana kao što su kralj Milan Obrenović, primabalerina i baronesa Ivanka Lukateli, glumac Bata Stojković i Ivan Bekjarev, princ Đorđe Karađorđević, pisac Raša Popov, slikar Sava Šumanović i mnogi drugi.  Izložba, kojom je galerija otvorena, posvećena je čuvenom srpskom glumcu Pavlu Vuisiću.

Kako je istakao direktor Turističke organizacije opštine Inđija Milan Bogojević nakon otvaranja „Keltskog sela“ u julu prošle godine, koje je za samo nekoliko meseci postalo prava turistička atrakcija, javila se ideja da Inđija dobije prvi, pravi muzej. Prema njegovim rečima, od ideje do realizacije prošlo je samo šest meseci.

– Ovo je veliki rezultat za Inđiju i za celu Srbiju. U prostoru „Adligata“ imamo legat Miloša Crnjanskog za koji ljudi u Srbiji do danas nisu znali. Tu su njegov nameštaj kao i šivaća mašina njegove supruge koja ih je, kako je i sam istakao, hranila, a ne njegovo pisanje. Svetlost dana ugledala je i čitava zbirka posvećena princu Đorđu Karađorđeviću, pisma kralja Milana, zbirka Raše Popova, legat Donke Špiček kao i dela japanske književnosti, poklon naših prijatelja iz kompanije „Tojo Tajers“- rekao je Milan Bogojević, direktor TO opštine Inđija.

Na početku drugog mandata, predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak je najavio velika ulaganja u razvoj turizma i kulture. Otvaranje Galerije „Adligat“ u Inđiji dokaz je značajne podrške lokalne samouprave zajedničkim naporima da Inđija ne bude samo grad privrede, već i kulture, turizma i sporta, rekao je Gak na otvaranju.

– Otvaranjem galerije napravili smo tek prvi korak ka daljim ulaganjima u razvoj kulture u našoj opštini. U planu nam je da staru zgradu Centra za socijalni rad pretvorimo u muzej, a da ovu ustanovu preselimo u novi objekat- istakao je predsednik Opštine Inđija.

Prisutnima na otvaranju galerije obratio se i sekretar sektora usluga Privredne komore Vojvodine Branislav Mamić, istakavši da Turistička organizacija opštine Inđija intenzivno sarađuje sa Priverednom komorom Vojvodine, posebno na promociji turističke ponude opštine Inđija na inostranom tržištu.

Radno vreme galerije, koja se nalazi u Železničkoj ulici u Inđiji biće od srede do nedelje od 11 do 19 časova. Cene karata biće simbolične. Za odrasle 200 dinara, deca od sedam do 14 godina plaćaće kartu u iznsu od 100 dinara, dok je ulaz besplatan za decu do sedam godina starosti.

M.Đ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.