07.04.2022.
Poljoprivreda

SETVA JARIH KULTURA

April – mesec važnih radova u poljoprivredi

Jedan od najvažnijih radova u polju u aprilu je setva jarih kultura.

Greške koje se naprave pri setvi se teško  mogu ispraviti u nastavku vegetacije, stoga ovom poslu treba pristupiti sa najvećom pažnjom.

Ove godine se situacija u ratarstvu dodatno komplikuje zbog visokih cena repromaterijala, ali postoji nada da će i cene ratarskih proizvoda zadržati visok nivo, što uz dobre prinose, može da donese pozitivan rezultat.

Krajem marta je u rumskoj opštini krenula setva šećerne repe, a u aprilu počinje i setva suncokreta, soje i kukuruza.

– Setveni sloj je suv, a temperature zemljišta su takve da dozvoljavaju početak setve. Treba pratiti vremensku prognozu i najavu kiše, promenu temperature i tome prilagoditi početak setve. Za poljoprivrednike, koji setvu mogu da obave u roku od tri dana, a takvih je i najveći broj, nema potrebe za žurbom.  Oni bi trebalo da sačekaju  da se steknu idealni uslovi za setvu, jer će u tom slučaju imati brzo i ujednačeno nicanje i tako izbeći rizik od propadanja biljaka i smanjenja sklopa – savetuje Goran Drobnjak, stručni saradnik u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Rumi.

Sa druge strane, poljoprivrednici koji obrađuju velike zemljišne površine moraju da krenu sa setvom ranije ne bi li setvu završili u optimalnom agrotehničkom roku.

Gustinu setve, odnosno broj biljaka po hektaru, treba odrediti uz konsultaciju sa predstavnicima semenskih kuća, posebno za svaki hibrid kukuruza i suncokreta ili sortu soje.

Kod kukuruza se sve više seju rani hibridi  zbog brzog otpuštanja vlage i smanjenja troškova sušenja. Zbog visokih cena energenata i nesigurnosti njihove nabavke, troškovi sušenja mogu biti značajno povećani tako da u takvim uslovima  prednost treba dati hibridima ranijih grupa zrenja.

– Sejalice treba dobro podesiti pre početka rada i u toku setve češće proveravati parametre  vezane za razmak između redova, u redu i dubinu setve. Radna brzina traktora ne treba da prelazi od pet do seda kilometara na čas – ističe Goran Drobnjak.

S. DŽ.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.