17.03.2022.
Poljoprivreda

BEOČIN

Predavanje o novim tehnologijama u agraru

U subotu, 12. marta u Beočinu održano je predavanje „Savremeni sistemi u poljoprivredi – plastenici, solarna energija i navodnjavanje“. Tom prilikom se govorilo o projektu „Primena novih tehnologija u cilju pametnog upravljanja procesom gajenja povrća u zaštićenom prostoru“. Prisutnima su se obratili prof. dr Jonel Subić i prof. dr Boris Kuzman sa Instituta za ekonomiku poljoprivrede u Beogradu.

– Ono što prezentujemo na ovakvim skupovima je saradnja naučnih institucija, povezivanje nauke i privrede u službi lokalnog, regionalnog i republičkog razvoja. Moja tema je korišćenje međunarodnih fondova i mogućnosti za ostvarivanje bespovratnih sredstava za finansiranje različitih oblika poljoprivredne proizvodnje, pre svega u oblasti plasteničke i stakleničke proizvodnje. Smatram da o tome treba da se govori što više, jer ljudi nisu dovoljno informisani. Ima mnogo mogućnosti za korišćenje bespovratnih sredstava, kako kod našeg Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, tako i kod međunarodnih fondova. Posebnu pažnju bi trebalo obratiti na uvođenje standarda, odnosno takozvanog „global gap“ sertifikata u plasteničkoj proizvodnji. Odnosno, trebalo bi obratiti pažnju na dalje mogućnosti plasmana takvih proizvoda. Domaći poljoprivrednik bez takvih sertifikta svoju robu može da prodaje samo lokalno, objasnio je Boris Kuzman.

S obzirom na to da je jedan od ciljeva projekta promocija primene novih tehnologija u poljoprivredi, tu spada i informisanje zainteresovanih o mogućnostima pametnog upravljanja operacijama pri gajenju povrća u zaštićenom prostoru, ali i njihova motivacija.

– Motiv da dođem na predavanje je sticanje novih znanja. Želimo da vidimo šta nam se nudi, odnosno, koji programi pomoći poljoprivredi su nam na raspolaganju. Do sada nismo to koristili nikada, a važni su nam podsticaji za kupovinu mehanizacije i podsticaji za sadnju. To je način da se nosimo sa finansijskim teretom u poljoprivrednoj proizvodnji, rekla je poljoprivrednica Duška Jelkić iz Suseka, koja je prisustvovala predavanju.

Objašnjavajući kako je došlo do ideje za pokretanjem projekta, prof. dr Jonel Subić rekao je da je sa saradnicima tražio način da daju doprinos novoj sferi biljne proizvodnje, koja će biti ekološki prihvatljiva, zdravstveno bezbedna, a pored toga će omogućiti da dobijeni prihodi budu uvećani,  a troškovi umanjeni.

– Ako smo pre deset godina govorili da je na prvom mestu ekonomska održivost, sada je na tom mestu ekologija. Mi moramo da vodimo računa da naša proizvodnja ne ugrožava životnu sredinu. S druge strane, da naš proizvod bude prepoznatljiv. Dakle, da znamo ko ga je proizveo, koje je kontrole prošao i koje institucije stoje iza tih proizvođača, rekao je prof. dr Jonel Subić prisutnima.

Sadašnja situacija u svetskoj poljoprivredi pokazuje da potražnja za kvalitetnom hranom stalno raste, dok se proizvodna mogućnost mnogih područja drastično smanjuje. Zbog toga prilagođavanje sektora poljoprivrede novim tehnologijama nije više pitanje izbora, već opstanka, navedeno je u projektu.

 A.P.

Foto: B.T.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.