17.03.2022.
Društvo

DAJANA SAVIĆEVIĆ PREDSEDNICA UDRUŽENJA „ZLATNO RUNO SIRMIJUMA“

Od hobija do svetskog prodajnog sajma

„Zlatno runo Sirmijuma“ je udruženje koje se bavi pustovanjem vune. To je stari zanat, koji članice udruženja čuvaju od zaborava. Reč je o tehnici valjanja vune, odnosno upredanja. Postoji mokro i suvo pustovanje vune, a proizvodi su veoma kvalitetni, čvrsti i teško se kidaju. Pustovanje se u Sremsku Mitrovicu vratilo zahvaljujući „Etno mreži“, odnosno asocijaciji proizvođača rukotvorina, koji su organizovali radionice ručnih radova. Odazvale su se mnogobrojne Mitrovčanke, pa su po dobijanju sertifikata, odlučile da osnuju udruženje.

– Došli smo na ideju da osnujemo udruženje, koje će taj zanat sačuvati od zaborava, a da istovremeno to bude nešto što predstavlja naš grad. Najpre smo počele sa pustovanjem lopti, zatim smo izrađivale podmetače, priveske, pa smo se fokusirale na zepe, nakit… Na tim proizvodima se uvek nađe neki simbol ili znak koji predstavlja Sremsku Mitrovicu. Većina naših proizvoda nosi „Solomonov čvor“, jedan od prvih motiva koji je pronađen na ostacima rimskih mozaika Carske palate. Mi smo njega uzeli za zaštitni znak, ispričala je Dajana Savićević, predsednica udruženja.

O značaju ženskih inicijativa i aktivnosti, govori i podatak da su zahvaljujući svom angažovanju i predanom radu, članice „Zlatnog runa“ imale priku da se predstave na jednom od najvećih svetskih sajmova i izložbi u Dubaiju– „Ekspo 2020“.

– Velika nam je čast što su naši proizvodi uvršteni u proizvode koji se tamo izlažu i prodaju. Još više smo bile ponosne kada je Novak Đoković posetio našu izložbu, sedeo na našim jastucima i upoznao se sa našim proizvodima. Mi smo izradile lopte, koje su svi imali priliku da vide, a koleginice prijateljskih udruženja iz „Etno mreže“ su napravile te jastuke, rekla je Dajana Savićević.

Na pitanje da li žene mogu postati ozbiljni preduzetnici i živeti od svog hobija, odnosno, napraviti kvalitetan posao od njega, u udruženju odgovaraju potvrdno.

– Krenule smo u tu priču sa idejom da zanat ne bude zaboravljen, da se družimo i steknemo novo iskustvo, ali pošto sarađujemo sa „Etno mrežom“, koja otkupljuje naše proizvode, pa ih dalje prosleđuje kao protokolarne poklone, ostvarujemo i prihode. To isto radi i naša lokalna samouprava. Naši proizvodi se nalaze i u „Korpi sremskih proizvoda“, a sada i u novoosnovanom Turističkom info – centru. Tako da smo sada ozbiljnije ušli u taj posao, ali je ženama i dalje veoma zabavno, pre svega zbog vremena koje provodimo zajedno. Za Osmi mart smo pripremile ogrlice, minđuše, broševe i pustovane sapune. Sapuni su postali veoma traženi. Obloženi su vunom, pa ih žene koriste kao piling i zaista su lepe reakcije, objašnjava predsednica udruženja.

U budućnosti, udruženje planira održavanje radionica pustovanja, s kojima su počeli prošle godine u jednoj školi, a onda i na otvorenom na Gradskoj plaži. S obzirom na to da je bio dobar odziv dece, pa i roditelja, ideja je da takvi događaji postanu praksa. Među polaznicima očekuju da će pronaći nove koleginice, koje će ih pratiti u njihovom preduzetničkom razvoju. Iako udruženje broji više članica, trenutno je aktivno desetak žena.

– Poručila bih ženama da to što rade same u svojim kućama, moraju znati da cene. One su svesne koliko su uložile vremena, truda i volje u svoj rad. Neko će to primetiti i pomoći im u razvoju posla. Imamo sada i veliku podršku lokalne samouprave, kada govorimo o promociji proizvoda, na čemu smo zahvalne. Kvalitet i ono što je posebno i nesvakidašnje, uvek se prepozna, zaključila je Dajana Savićević.

A.Plavšić

Foto: B. Tucaković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.