17.03.2022.
Kultura

GALERIJA „LAZAR VOZAREVIĆ“

Izložba Udruženja likovnih umetnika „Sirmijum“

Pred velikim brojem posetilaca povodom Dana žena u Galeriji „Lazar Vozarević“ je otvorena izložba slika Udruženja likovnih umetnika „Sirmijum“. Namera organizatora osmomartovske izložbe je da ona preraste u tradicionalnu manifestaciju, koja će se svake godine redovno održavati 8. marta.

Izložba ULU „Sirmijum“ predstavlja smotru likovnog stvaralaštva članova, na kojoj se predstavilo 25 autora, sa 54 izložena rada. Velika raznovrsnost radova u domenu figuralnih kompozicija, pejzaža, mrtve prirode, akta, asamblaža, prilika je da se vide umetnički dometi jednog od najstarijih udruženja u gradu.

– Pred licem umetnosti nema vrednijih  i manje vrednih stilova. Izložba pred vama je verodostojan pokazatelj kako velika raznovrsnost likovnih izraza može da  egzistira, na jednom mestu, u simbiozi, a da ne naruši harmoniju, jer prava umetnost daje krila svakoj vrsti kreativnosti i slobode, a to su kvaliteti koje ovo mitrovačko udruženje svakako poseduje – rekla je Marija Vukajlović, istoričar umetnosti.

Kako je rekao slikar Miroslav Munižaba, Udruženje likovnih umetnika „Sirmijum“ je osnovano sedamdesetih godina prošlog veka i sa malim prekidima, ali preko 50 godina okuplja veliki broj umetnika sa teritorije Srema i šire.

– Iako imamo veliki broj članova, svake godine se pojavljuje oko 25, 26 izlagača, dok ostali nisu aktivni. Aktivnost našeg udruženja se svodi na dve godišnje izložbe, prolećnu i jesenju na kojima prezentujemo raznolike radove i različite stilove, što daje draž celom likovnom stvaralaštvu- rekao je Munižaba.

Ovogodišnji pohvaljeni autori, od strane stručnog žirija su: Srećko Radulović „Neven“, Jelica Gajin „Plavi grad“ i Ivan Vešić „U magazi“.

U programu otvaranja učestvovali su: Miroslav Munižaba i Ivan Vešić, članovi udruženja, Marija Vukajlović, kustos Galerije „Lazar Vozarević“ i hor srpsko – grčkog prijateljstva „Irida“, pod vođstvom dirigentice Aleksandre Garunović, koji se, već tradicionalno pojavljuje na godišnjim izložbama udruženja.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.