03.03.2022.
Sport

ФУДБАЛЕР МИЛАН БУБАЛО ВЕЋ 9 ГОДИНА ИГРА И ЖИВИ НА ТАЈЛАНДУ

Захваљујући њему Тајланђани певају српске хитове народне музике

31-годишњи фудбалер из Инђије, Милан Бубало већ девет година  живи свој дечачки сан на Тајланду. Некадашњи фудбалер „Хајдука“ из Куле, „Инђије“, новосадске „Војводине“ и члан младе репрезентације Србије већ се одомаћио у земљи за коју многи кажу да је „рај на земљи“. Међутим, Бубало не игра само фудбал у овој далекој земљи. Он на свој, оригиналан начин локално становништво упознаје са српским језиком, обичајима и хитовима народне музике. Из свлачионице фудбалског клуба „Муангтонг“ често се чују хитови Баје Малог Книнџе, Жаре и Гоција, Јашара али „број један“ је ипак Ипче Ахмедовски.

Милан објашњава да се, такорећи, случајно нашао на Тајланду након што је завршио сезону у Јужној Кореји у екипи „Гјонгнама“.

-Након Кореје вратио сам се у Србију, да би уследио позив азијског „Манчестер јунајтеда“ Муангтонга, највећег клуба на Тајланду. Када сам сазнао да се тамо налази мој српски колега Марио Ђуровски, донео сам одлуку да је Тајланд моја следећа станица- објашњава овај 31-годишњи Инђинчанин који је, својевремено, постао познат као један од ретких играча који је рекао НЕ менаџерима и управи ФК „Партизан“.

– Ја сам Звездаш од малена и није ми на крај памети било да прихватим „црно-бели“ дрес.  Свађао сам се са председником „Хајдука“, за који сам наступа тада, са менаџерима… сви су сматрали да је то добар потез за моју каријеру… али моје срце је „црвено-бело“.  Потражио сам другу опцију, појавио се словеначки „Копар“ и одмах сам прихватио- објашњава Бубало своју одлуку да не понесе „црно-бели“ дрес.

Бубало признаје да му је једини жал то што никада није заиграо за сениорску репрезентацију Србије:

-Био сам део младе репрезентације која је освојила треће место на Европском првенству. Као што и већина људи зна, када се једном оде у Азију, тешко је после тога пронаћи своје место у репрезентацији. Само због тога жалим.

Бубала обожавају на Тајланду. Локално становништво и навијачи клуба за који наступа „гледају као Бога“. Како и сам каже, јако добро се разуме са саиграчима, прихватили су га као да је њихов.

-Моји саиграчи воле српску културу и музику. Ипче Ахмедовски је у свлачионицама омиљени певач, а иако не разумеју ни реч нашег језика, Тајланђани народњачке хитове певају у глас!- објашњава овај фудбалер аутентичног изгледа и додаје да га на Тајланду не гледају као странца.

-Кажу да сам 50 одсто Тајланђанин. Учим их Ипчетовим и Јашаровим песмама, понекад су ту и Жаре и Гоци, као и Баја Мали Книнџа. Позитивно реагују на нашу музику, језик и хумор.

Бубало каже да Тајланђани обожавају фудбал и да су велики фанатици.

-Њихова култура је веома чудна, чак и када изгубимо, нема нервозе, поздрављају се са противничком екипом и све је у неком позитивном тону. На мене гледају као на неку врсту забављача на терену, јер воле атрактивне потезе, а ја им то пружам- каже 31-годишњи фудбалер из Инђије и за крај додаје да ће након фудбалске каријере највероватније у угоститеље и менаџере.

-Радим на припреми отварања тајландског ресторана. Поред тога играћу фудбал и даље. Опробао бих се и као менаџер јер сам већ посредовао при доласку неколико играча на Тајланд. Себе не видим нигде другде него овде, тако да ћу сигурно остати.

М.Ђ.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.